Hospodářská komora: Vladimír Dlouhý - Musíme ochránit pracovní místa v podnicích, postižených nouzovým stavem

13.03.2020 7:34

Rozumíme a respektujeme rozhodnutí vlády zavést nouzový stav v zemi. Stravovací zařízení, sportoviště, hudební a společenské kluby, mezinárodní přepravci atd. se ale teď ze dne na den ocitnou bez příjmů, ale zároveň musí hradit výdaje související s podnikáním a mzdové náklady za své zaměstnance.

Hospodářská komora: Vladimír Dlouhý - Musíme ochránit pracovní místa v podnicích, postižených nouzovým stavem
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Je jasné, že velká část zaměstnavatelů to nemůže ekonomicky zvládnout. Lze očekávat, že po skončení koronavirové nákazy tyto firmy opět budou životaschopné, nicméně v přechodném období by pravděpodobně zanikly.

Vyzývám proto vládu, abychom se společně co nejrychleji zamysleli, jak těmto firmám pomoci toto období překlenout. V danou chvíli jedinou možnost vidíme v okamžitém přístupu firem k bezúročným úvěrům již od 50 tisíc Kč, s odkladem splátek o minimálně 1 rok. Tento návrh předkládáme také proto, že z hlediska administrativního a organizačního bude nejjednodušší, protože nevyžaduje žádnou změnu legislativy. Samozřejmě, jakýkoli jiný okamžitý přístup firem k peněžním prostředkům, může být alternativou.

Současně jsme si vědomi, že podnikatelé a jejich reprezentativní instituce, jako je Hospodářská komora České republiky, musí nést odpovědnost za to, aby tato možnost byla k dispozici pouze a jen skutečně fatálně postiženým firmám a nikoliv černým pasažérům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …