IOP přispěl k přeměně zařízení sociálních služeb i poboček Úřadu práce

23.07.2016 16:33

Ministerstvo práce a sociálních věcí ukončilo administraci Integrovaného operačního programu (IOP) z minulého programového období 2007 – 2013. Z programu se podařilo vyčerpat 2,1 miliardy korun, které financovaly celkem 144 projektů v oblasti zaměstnanosti a sociální integrace.

IOP přispěl k přeměně zařízení sociálních služeb i poboček Úřadu práce
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Nejvíce peněz, přibližně 1,1 miliardy Kč, se investovalo do transformace pobytových zařízení sociálních služeb. Mezi podpořená zařízení patří například Domov Jeřabina Pelhřimov nebo Chráněné bydlení Naplno z Jindřichohradecka.

„Podařilo se vybudovat nová zázemí pro celkem 20 zařízení. Téměř tisícovka klientů se tak může radovat z přívětivějšího bydlení, které konečně vypadá jako domov. K tomu vznikly další prostory, kde mohou přes den rozvíjet své schopnosti,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Další projekty se soustředily na pomoc obyvatelům sociálně vyloučených romských lokalit. V Ostravě – Kunčičkách vyrostlo nízkoprahové a poradenské centrum, kam mohou děti chodit na kroužky nebo doučování. Podobné centrum vzniklo také v Obrnicích na Mostecku. Celkem bylo v této oblasti podpořeno 29 podobně zaměřených projektů za zhruba čtvrt miliardy korun.

Téměř půl miliardy korun bylo použito na výstavbu a rekonstrukci 14 pracovišť Úřadu práce s cílem zajistit vyšší komfort klientům i zaměstnancům. „Lidé, kteří hledají práci, mohou nyní ve větší míře využívat samoobslužná zařízení a vznikly i prostory pro individuální konzultace,“ doplnila ministryně.

V Plzni a Sezimově Ústí byla za 42 milionů korun vybudována dvě informačně-vzdělávací střediska. Konají se v nich nejrůznější školení či rekvalifikační kurzy a klienti se zde dozvědí, kam nasměrovat svoji kariéru. Dále bylo podpořeno celkem 53 projektů z oblasti sociální ekonomiky za zhruba 128 milionů korun. Mezi nimi byl např. ostravský Mléčný bar NAPROTI zaměstnávající osoby se zdravotním postižením nebo pražírna družstva Fair & Bio.

Celková alokace IOP, jehož řídicím orgánem je Ministerstvo pro místní rozvoj, činila 43 mld. Kč. MPSV připadlo z rozpočtu programu zhruba šest procent. Na realizaci IOP se dále podílelo Ministerstvo vnitra (přibližně polovinou alokace), Ministerstvo zdravotnictví a také Ministerstvo kultury.

V programovém období 2014 – 2020 je IOP nahrazen Integrovaným regionálním operačním programem, který je již plně v gesci Ministerstva pro místní rozvoj. MPSV v tomto období řídí Operační program Zaměstnanost a Operační program potravinové a materiální pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…