Iniciativa přichází s projektem na domov pro Slovanskou epopej

24.08.2016 8:44

Ve chvíli, kdy odbornou i laickou veřejností začíná opětovně rezonovat téma, kam se Slovanskou epopejí, a diskutuje se o její blízké i vzdálené budoucnosti, přichází s nejjednodušším, nejrychlejším, nejlevnějším a zároveň nejvýhodnějším návrhem pro trvalé umístnění tohoto fenomenálně výtvarně zpracovaného odkazu historie slovanských národů Iniciativa Epopej v Praze. S návrhem, který Slovanské epopeji zajistí stálý domov. Místo, kam se může po eventuálních zápůjčkách vždy vrátit.

Iniciativa přichází s projektem na domov pro Slovanskou epopej
Foto: red
Popisek: Slovanská epopej v Praze

„Nabízíme realizaci již kompletně připravené studie, která navrhuje umístění epopeje do Bunkru na pražské Letné. Využitím prostoru by se tak dostálo jediné Muchově podmínce – vybudování prostor určených jen k účelu vystavení Slovanské epopeje,“ říká Richard Fuxa, který před několika lety objevil kouzlo Muchova díla, když se mu podařilo pro Nadační fond Richarda Fuxy získat nejucelenější sbírku plakátů secesního velikána, kterou zkompletoval tenista Ivan Lendl. Sbírky, která nyní zaznamenává obrovský úspěch v Itálii, kam ji nadační fond zapůjčil. Richard Fuxa také stojí za Iniciativou. A kromě podpory zpracované studie je připraven se také na celém projektu organizačně a finančně podílet.

Bunkr, v němž by mohly výstavní domovské prostory pro Slovanskou epopej vzniknout, se nachází v jihozápadní části Letenských sadů, dříve sloužil jako roznášecí podnož pod sousoším J. V. Stalina, nyní však není nevyužíván. Studii vypracoval SGL Projekt s.r.o., včetně studie využitelnosti.

„Naše studie je propracována do nejmenšího detailu. Objekt by byl plně využíván exteriérově po pochozích terasách i interiérově. Jedná se o multifunkční prostor galerijního typu se zaměřením na prezentaci výtvarného umění s doplňkovými souvisejícími službami. Střechu objektu tvoří zatravněné plochy a kaskádovitě uspořádané terasy určené pro prezentaci výtvarného umění v exteriéru, plochy sloužící k odpočinku, relaxaci a výhledu na Prahu. Hlavním motivem je umístění Muchovy Slovanské epopeje do centrálního „vloženého objektu,“ nastiňuje budoucí podobu Bunkru Ak. arch. Jiří Javůrek ze společnosti SGL Projekt s.r.o.

Výhody projektu

Vybudování výstavního prostoru pro Slovanskou epopej na pražské Letné by neznamenalo jen splnění požadavku, kterým Mucha dar Praze podmínil, ale Slovanská epopej, Praha a Pražané by z něj mohli výrazně profitovat. Slovanská epopej by získala důstojný a především trvalý prostor, kde by mohla být umístěna po eventuálních zápůjčkách. Odpadla by tak náročná hledání řešení pokaždé, když se bude vracet. Měla by svůj domov.

„Mezi výhody řadíme také vznik významného kulturního stánku, který by charakterizoval Prahu, stejně tak jako mekky kultury v zahraničí charakterizují jiné významné světové metropole a zatraktivnění Prahy i samotné lokality na Letné, která se dlouhé desítky let potýká s nekoncepčností a není žádným způsobem efektivně využívána,“ pokračuje Richard Fuxa.

Kromě toho by došlo ke zkultivování opomíjeného prostoru, který by se díky realizaci projektu do budoucna mohl stát lákavým místem pro odpočinek pro Pražany, a k nárůstu návštěvnosti hlavního města jak zahraničních turistů, tak návštěvníků z různých koutů České republiky, s čímž ruku v ruce jde i ekonomický růst plynoucí z cestovního ruchu. O Muchu je celosvětově zájem. Připomeňme, že výstava jeho děl v roce 2013 přilákala bezmála 190 000 návštěvníků. Výstava se tehdy stala historicky nejúspěšnější expozicí výtvarného umění všech dob.

Navrhované řešení má již své příznivce

Iniciativu podporuje i generální ředitel Národní galerie v Praze, doc. Dr. et Ing. Jiří Fajt, Ph.D.: „Stálou expozici Slovanské epopeje umístěné do Bunkru zrekonstruovaného podle studie Ak. arch. Jiřího Javůrka vnímám jako konečně důstojné zázemí pro toto fenomenální dílo. Stěží si umím představit lepší řešení. Nesmírně mě těší, že jsme mu mohli v prostorách Veletržního paláce poskytnout dočasné působiště, ale tyto výstavní prostory nejsou určeny k trvalému uložení a vystavení.“

Projekt se líbí také pražskému radnímu pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví a cestovní ruch, Janu Wolfovi, který studii vnímá velmi pozitivně, protože by se v něm snoubily hned dvě věci.

„Kromě domovského umístění Muchova díla bychom zároveň našli smysluplné využití letenského prostoru. Praha, potažmo Pražané a návštěvníci naší metropole si jeho zatraktivnění zaslouží. Stejně tak i unikátní stánek kultury, který by hlavnímu městu pomohl ještě více posílit a rozvinout cestovní ruch,“ dodává Jan Wolf.

Více informací, včetně podrobnějšího popisu studie, najdete ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…