Jeden z nejtvrdších sportů poprvé oficiálně v Praze

14.01.2014 19:38

V sobotu, 18.1. zažije Praha opět tvrdé souboje rytířů v železných zbrojích jako ve středověku, neboť se do Sokolovny v Královských Vinohradech sjedou zápasníci HMB (Historical Medieval Battle) nejen z celých Čech, ale též z okolních států jako je Rakousko, Německo, Slovensko, Polsko, Ukrajina a možná další.

Jeden z nejtvrdších sportů poprvé oficiálně v Praze
Foto: Archiv
Popisek: HMB (Historical Medieval Battle)

Proběhne již druhé kolo eliminačního turnaje, které slouží k výběru týmu na mistrovství světa v tomto fascinujícím a brutálním sportu.

Coje to HMB?

V první řadě je nutné vyjasnit si, že se HMB nepokouší o historickou rekonstrukci, ačkoliv se jí v mnoha ohledech blíží, jde o sportovní disciplínu podobající se směsi boxu, ragby a šermu. Jelikož se jedná o sport, pořádá se každoročně mistrovství světa Battle of the Nations (BotN) což je v překladu Bitva národů. Soutěžní disciplíny jsou děleny na triatlon (souboj jeden na jednoho), 5 proti 5 a 21 proti 21. Skupinové souboje se nazývají  Bohurty. Triatlon je dělen na tři kola, v nichž soupeři změní pokaždé zbraně (dlouhý meč, meč a pukléř, meč a štít). V bohurtech je volba zbraní poněkud pestřejší, ale stále musí být dodržována pravidla pro bezpečnost zbraní a jejich limity. Bojuje se v replikách středověkých zbrojí z různých období a koutů světa, bojovník musí být vybaven zbrojí z jednoho časového úseku (tím je zamezeno nedobovým kombinacím zbrojí z různých etap historie lidstva).

Souboje jsou sledovány a řízeny rozhodčími, kteří složili zkoušky mezinárodní asociace HMB. Pravidla omezují soupeře v používání brutálních technik, které by mohli mít fatální následek na zdraví zasaženého (zakázány jsou např. útoky na rozkrok, do kloubních jamek a na krk horizontálně).

Každá země může vyslat omezený počet reprezentantů, kteří jsou vybráni v eliminačních turnajích kapitánem národního mužstva, tito se pak dělí do skupin podle jejich zdatnosti v boji (nejsou váhové kategorie). Reprezentanti jsou vybíráni z klubů věnujících se této zálibě.

HMB v Čechách

HMB do Čech vniklo před dvěma lety, kdy se mu začala věnovat hrstka nadšenců, kteří postupně nadchli více lidí. V zimě 2013 vznikl první klub v ČR – Sportovní klub středověkého kontaktního boje Praha, který jako jediný dal dohromady 8 bojovníků nutných na bohurt 5 proti 5 a doplnili též druhý tým, který byl složený z reprezentantů Slovenska, Ostravy a Jihlavy. Mistrovství světa v HMB se v roce 2013 konalo na jihu Francie v historickém městě Aigues Mortes. Češi zde předvedli svůj debut a umístili se bodově zhruba v polovině všech zúčastněných zemí. Ačkoli jde o sport, v Čechách nebylo HMB kvůli zákonům o sportech uznáno jako sport, neboť chybí dostatečná členská základna, tudíž si veškeré náklady hradí zápasníci sami společně se svými kluby.

Letos poprvé probíhají eliminační turnaje v ČR neboť byly zformovány další kluby, věnující se HMB a to MFC Vysočina, MFC Zlínsko a Ostrava. Některá kola eliminací jsou veřejné a může je navštívit kdokoliv, dokonce i týmy z jiných států. Pro letošní veřejnou eliminaci byla vybrána Praha. Díky eliminačním turnajům má kapitán národního mužstva jistotu, že na světové mistrovství bere opravdu jen ty nejlepší.

První eliminace z listopadu https://www.youtube.com/watch?v=MRWcJqom9fM
Oficiální video asociace HMB https://www.youtube.com/watch?v=8-JmFZGe97M

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…