Jízdní řád 2016 zrychlí desítky vlaků Českých drah a zvýší kvalitu vlakových souprav

05.11.2015 13:53

Rychlejší cestování, více komfortních souprav s klimatizací a internetem v běžné rychlíkové dopravě a zachování současného rozsahu dopravy, to jsou hlavní atributy mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravy v jízdním řádu 2016.

Jízdní řád 2016 zrychlí desítky vlaků Českých drah a zvýší kvalitu vlakových souprav
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Nový jízdní řád nabídne denně v průměru 6 899 osobních spojů (tj. o 110 vlaků více než v končícím jízdním řádu), které za rok ujedou 121,6 milionu kilometrů (tj. skoro o 900 tisíc kilometrů více než ve stávajícím jízdním řádu). Nový jízdní řád 2016 začne platit v neděli 13. prosince 2015.

TOP 10 novinek Jízdního řádu 2016

  • zrychlení vlaků mezi Prahou a Moravou, např. z Prahy do Brna o 7 minut na 2 hod. 30 min., z Olomouce do Prahy u vlaků EC / IC / Ex o 6 minut na 2 hod. 21 min., z Ostravy-Svinova do Prahy u SC Pendolino o 6 minut na 2 hod. 53 min. (nejrychlejší spojení v historii) a u EC / IC / Ex o 9 minut na 3 hod. 15 min.;
     
  • rychlejší cesta z Prahy do Vídně, Bratislavy a Budapešti o 10, resp. 11 minut;
     
  • zkrácení cesty mezi Prahou a Berlínem přibližně o 15 minut, na 4 hod. 30 min.;
     
  • v kooperaci s PKP IC zdvojnásobení nabídky spojení z České republiky do Varšavy, místo 3 denních párů vlaků jich pojede nově 6;
     
  • zkrácení cestovní doby mezi Českými Budějovicemi a Prahou o 10 minut na 2 hod. 23 min., cestovní čas vlaku bude srovnatelný s cestou autobusem a v příštích letech bude dále zkracován;
     
  • nasazení moderních elektrických bezbariérových jednotek InterPanter na rychlíkovou linku R 13 Brno – Břeclav – Otrokovice – Olomouc, během jízdního řádu 2016 také na linku R 19 Praha – Pardubice – Česká Třebová – Svitavy – Blansko – Brno; 
     
  • zavedení přímého spojení Ostravy a střední Moravy s Bratislavou a Budapeští spojem EC Varsovia;
     
  • zavedení nového nočního spojení z Prahy do Přerova a časného ranního spojení z Přerova do Prahy v kategorii InterCity, s přípojným vlakem EN Chopin v Přerově vytvoří nové noční spojení z Prahy na Zlínsko a velmi časné ranní spojení střední Moravy s Vídní;
     
  • bude rozšířena nabídka spojení mezi Prahou a Brnem o další expresní spoje;
     
  • rozdělení dálkového ramene Budapešť – Berlín / Hamburk v Praze, což přispěje k lepší kvalitě spojení a vyšší přesnosti vlaků v úsecích Praha – Berlín – Hamburk i Praha – Brno – Budapešť.

Významné změny u mezistátních linek

Rakousko

Rozsah dopravy mezi Českou republikou a Rakouskem se významně nemění. Největší novinkou Jízdního řádu 2016 bude zrychlení cesty railjetem z Prahy do Vídně o 11 minut ze současných 4 hod. 10 min. na nových 3 hod. 59 min. Vlaky budou z Prahy odjíždět o 10 minut později, až v 52. minutu, místo současné 42. minuty. Dvouhodinový interval spojů bude zachován. V opačném směru budou vlaky přijíždět do Prahy o 10 minut dříve. Tedy již 8 minut po celé, zatímco nyní je to až v 18. minutě. 

Na spojnici Bohumína, Ostravy a Přerova s Rakouskem zůstávají 3 páry denních a jeden pár nočních vlaků beze změn. Pouze noční spoj EN Chopin pojede od Bohumína na jih Moravy přibližně o čtvrt hodiny později. Díky novému nočnímu expresu z Prahy do Olomouce a Přerova a přestupu na vlak EN Chopin vznikne nové časné ranní spojení ze střední Moravy s odjezdem z Olomouce ve 2:34 a s příjezdem do Vídně v 7:02.

Beze změn bude zachováno také spojení Praha – České Budějovice – Linz.

Německo a Švýcarsko 

Zcela beze změn je zachován také rozsah provozu u vlaků Praha – Plzeň – Regensburg – München, jen budou z Prahy odjíždět a do Prahy přijíždět o 2 minuty dříve.

Ve směru na sever Německa dochází k několika změnám. Výrazně se zkrátí cesta do Berlína a Hamburku. Z Prahy do Berlína bude místo 4 hod. 45 min. trvat jízda vlakem nově jen asi 4 a půl hodiny. Z Prahy do Hamburku se zkrátí ze současných 6 hod. 58 min. na 6 hod. 44 min. Ubyde přímých vlaků z Budapešti napříč celou Českou republikou do Německa pouze na jeden pár. Všechny další spoje budou nově začínat nebo končit v Praze. Přípoje z / do Brna, Bratislavy a Budapešti ale budou zachovány. V Německu bude pro vlaky z Prahy zrušena cílová stanice Stralsund / Binz a nahrazena jedním párem vlaků vedených přes Hamburk až do severoněmeckého Kielu. Během zimy a jara 2016 budou postupně uváděny do provozu modernizované vozy, které mimo jiné nabídnou přepravu osob na vozících, dětský oddíl, Wi-Fi připojení k internetu nebo místa pro jízdní kola.

Přímé noční spojení vlakem EN / CNL z Prahy do Curychu a Porýní je zachováno. Pouze v případě spojení do oblasti Porýní pojede vlak po nové trase a jízdu nově ukončí v Kolíně nad Rýnem s příjezdem v 6:56. V opačném směru pak odjede toto spojení z Kolína nad Rýnem ve 23:13 a do Prahy přijede tato skupina lůžkových a lehátkových vozů spojená s vlakem EC 171 Carl Maria von Weber v 11:28.   

Polsko

Nejvíce novinek v Jízdním řádu 2016 přináší doprava do Polska. Přibydou zde tři páry nových vlaků EuroCity i regionální spoje.

Prahu a Varšavu spojí nově dva místo dosavadního jednoho přímého vlaku EuroCity. Nový spoj EC 112 / 113 Porta Moravica pojede z Prahy ráno v 6:24 a do Varšavy přijede ve 14:00, opačným směrem bude odjíždět z centra Varšavy v 13:55 a do Prahy přijede ve 21:39. Dosavadní EC Praha pojedou nově jako vlaky 116 / 117 ve změněných časech. Z Prahy odjede v 14:24 (dosud 10:19) a do Varšavy přijede ve 22:20. Opačným směrem zajistí ranní spojení s odjezdem z Varšavy v 5:40 (dosud v 9:45) a příjezdem do Prahy v 13:39.

Ostrava dostane navíc ještě další dvě přímá spojení s Katovicemi a Varšavou. Bude to vlak EC 110 / 111 Comenius jezdící na okraji dne. Ráno v 5:49 bude odjíždět z Ostravy-Svinova do Varšavy (příj. 10:00) a z Varšavy (odj. 17:55) zpět na ostravské svinovské nádraží přijede ve 22:04.

Vlaky Porta Moravica, Praha a Comenius pojedou nově z ČR do polských Katovic přes železniční přechod v Chalupkách a přes důležité hospodářské centrum Rybnik s přibližně 140 tisíci obyvateli.

Další pár vlaků EC 130 / 131 Varsovia zajistí navíc přímé spojení Maďarska, Slovenska a jižní Moravy s Polskem. Z Budapešti bude odjíždět v 8 hod. ráno, z Břeclavi pojede ve 12:13. Na jihu Moravy zastaví ve všech obvyklých EC zastávkách, tedy v Hodoníně, Starém Městě u Uh. Hradiště a v Otrokovicích. Do Varšavy přijede v 18:00. Opačným směrem bude z Varšavy odjíždět v 9:55, do Bohumína přijede ve 13:40, projede napříč celou Moravou a z Břeclavi bude pokračovat do Bratislavy (příj. 15:48) a Budapešti (příj. 19:35).  

U zbývajících dvou párů vlaků EC Polonia, Sobieski a našem území nedochází k podstatným změnám. Díky zrychlení dopravy v Polsku ale nabídne vlak Sobieski přibližně o 20 až 25 minut kratší cestu do polských přístavů Gdaňsk a Gdynia.         

Severní Slovensko

Dosud historicky nejrychlejší spojení z Prahy na severní a východní Slovensko spojem SuperCity bude ještě rychlejší. Vlaky SC 240 / 241 s tradičním názvem Pendolino Košičan pojede z Prahy do Košic o 10 minut rychleji a trasu zvládne za 7 hod. 22 minut. Časové polohy ráno z Prahy do Košic a odpoledne opačným směrem budou zachovány, ale vlak navíc zastaví také v Kolíně a v České Třebové, na Slovensku pak ve Štrbě.

O 5 minut rychleji se bude jezdit také ze Žiliny přes Ostravu do Prahy a opačným směrem. Zachován je dvouhodinový interval vlaků, pouze dochází k úpravě jejich názvu a úpravám vedení samostatných vlaků z / do Prahy, resp. přímých vozů Praha – Bohumín na vlacích EC z / do Polska. K podobné úpravě dochází také u posilového vlaku Praha – Košice v pátek a Košice – Praha v neděli. Nově pojede v úseku Praha – Ostrava jako součást spoje IC Vladislav Vančura do / z Opavy a jako a samostatný vlak EC bude pokračovat mezi Ostravou a Košicemi s novým názvem Roháče.

K větším změnám dochází u vlaků EuroCity Praha – Žilina – Zvolen přes Valašsko. V důsledku plánované rozsáhlé výlukové činnosti mezi slovenským Púchovem a Žilinou bude v době stavební sezóny prodloužena jízda vlaků na slovenském území přibližně o 20 minut. V důsledku tohoto časového posunu došlo ke zrušení přímých vlaků Praha – Zvolen a zpět. Tyto spoje budou v příštím roce jezdit pouze ve zkráceném úseku Praha – Žilina – Praha.  

Noční doprava mezi Českou republikou a severním a východním Slovenskem je zachována dvěma páry vlaků. Díky nasazení komfortních klimatizovaných vozů na rychlík Bohemia budou oba spoje vedeny v kategorii evropských komfortních nočních vlaků EuroNight. Noční spoje nabídnou i nadále přepravu osobních aut – autovlak – mezi Prahou a Popradem, Košicemi a denně také do Humenného a přímý lůžkový vůz Košice – Ústí nad Labem – Cheb a Praha – Banská Bystrica (dosud Zvolen). Úplnou novinkou bude obnovení přímého spojení s ukrajinským Kyjevem lůžkovým vozem ukrajinských železnic. 

Jižní Slovensko a Maďarsko

Ve směru na jih Slovenska a do Maďarska jsou největšími novinkami zkrácení cestovní doby o 10 minut na 3 hod. 58 min. do Bratislavy a na 6 hod. 43 min. do Budapešti a rozdělení ramene Hamburk – Berlín – Praha – Budapešť, kdy kromě jednoho páru vlaků budou nově všechny spoje začínat a končit v Praze. Přípoje ve směru Ústí nad Labem, Děčín a Německo budou zachovány na pražském hlavním nádraží.

Nově bude zaveden spoj EuroCity Varsovia, který nabídne přímé denní spojení Ostravska a střední Moravy s Bratislavou a Budapeští. Z Ostravy hl.n. bude odjíždět ve 14:00, do Bratislavy přijede v 16:50 a do Budapešti v 19:35. V opačném směru bude jezdit z Budapešti v 8 hodin ráno, z Bratislavy odjede v 11:10, a do Ostravy hl.n. přijede ve 13:57. Zároveň došlo ke zrušení pátečního a nedělního posilového páru expresů Devín Břeclav – Bratislava a zpět.

Významné změny u vnitrostátních linek 

SC Pendolino a Ex 1 Praha – Ostrava a Ex 2 Praha – střední Morava 

Mezi Prahou a Ostravou dochází ke zkrácení cestovních časů u vlaků SC / EC/ IC a Ex o cca 6 až 7 minut. Podobně jsou zrychleny i další spoje mezi Prahou a Valašskem, Zlínem a Veselím nad Moravou.  

V důsledku letní nehody kamionu s jednotkou pendolino a jejímu dlouhodobému odstavení byl upraven rozsah počtu vlaků kategorie SuperCity mezi Prahou a Ostravou. V časech, kdy nebude nasazena jednotka pendolino pojede vlak InterCity ve zkrácených cestovních časech a s menším počtem zastavení. Navzdory menšímu počtu souprav pendolino tak bude i nadále zachován základní dvouhodinový interval velmi rychlých spojů mezi Prahou a Ostravou s cestovní dobou pod 3 hodiny.

Posíleno je spojení Praha – Opava. Vlak IC Opava pojede nově také v sobotu ve směru z Opavy do Prahy a v neděli z Prahy do Opavy (dosud jezdil jen v pracovní dny). Ve vlaku bude navíc zařazen multifunkční vůz nabízející komfortní cestování vozíčkářům, kterým při cestě do Olomouce nebo Prahy odpadne dosavadní nezbytný přestup v Ostravě-Svinově. Zaveden je také posilový spoj IC Vladislav Vančura Praha – Opava a zpět. Ten pojede v pátek z Prahy (odj. 13:06, Opava příj. 16:33) a v neděli z Opavy (odj.15:50, Praha příj. 19:15). V úseku Praha – Ostrava – Praha bude spojen s přímými vozy posilového pátečního vlaku do Košic, který dnes jezdí pod názvem Košičan.

Časné ranní spojení Ostravska s Prahou zajistí vlak EN Bohemia se skupinou přímých vozů k sezení Bohumín – Praha. Podobně časné ranní spojení střední Moravy s hlavním městem v pracovní dny a v sobotu zajistí nový vlak IC Moravan Přerov (odj. 4:55) – Praha (příj. 7:15). V opačném směru pojede tento vlak z Prahy v 00:01 a do Přerova přijede ve 2:47. Zajistí tak pozdní spojení z Prahy na východ Čech a na střední Moravu. Mimo jiné zastaví v Přelouči, Chocni a v Ústí nad Orlicí. Z Olomouce pak nabídne ideální přípoj k vlaku EN Chopin do Vídně. 

Ex 3 Praha – Brno

Doprava mezi Prahou a Brnem se zrychlí o 7 minut na 2 hod. 30 min. a dosáhne času srovnatelného s autobusovým spojením. Vlaky proto budou z Prahy odjíždět cca o 10 minut později.

Ve vnitrostátní dopravě na lince Ex 3 dojde k posílení kapacity mezi Prahou a Brnem v přepravních špičkách. V pracovní dny pojede nový vlak Ex Josef Ressel (Praha odj.15:21, Brno příj. 17:51 / Brno odj. 7:08, Praha příj. 9:42) a v neděli vlak Ex Brněnský drak / Johann Gregor Mendel (Praha odj.17:08, Brno příj. 20:51 / Brno odj. 15:08, Praha příj. 17:37).

R 5 Praha – Ústí nad Labem – Cheb            

První současný ranní spoj z Chomutova R 601 pojede nově již ze stanice Kadaň-Prunéřov (odj. 4:54) a svou jízdu ukončí v Praze na Masarykově nádraží (příj. 7:28). Další spoje již budou odjíždět a přijíždět na pražské hlavní nádraží. V důsledku zrychlení dopravy mezi Ústím nad Labem a Chebem až o 9 minut jsou u vlaků na celé trase posunuty časy odjezdů a příjezdů v rozsahu několika minut. V málo využité stanici Duchcov většina spojů nově projede a zastaví jen vybrané spoje na okraji dne.

R 6 Praha – Plzeň – západní Čechy

V průběhu roku budou na spoje Praha – Plzeň – Klatovy – Železná Ruda nasazeny komfortnější velkoprostorové klimatizované vozy 2. třídy.

R 7 Praha – České Budějovice

Ve směru z Českých Budějovic do Prahy dojde ke zkrácení cestovního času na 2 hod. 23 minut. Vlaky tak pojedou přibližně stejně dlouho jako autobusy mezi oběma městy. Na rozdíl od autobusů však jedou vlaky až do centra Prahy. Během roku bude také pokračovat modernizace vlakových souprav, když kmenová část vlaků mezi Prahou a Českými Budějovicemi bude u 5 z 9 souprav nahrazena modernizovanými klimatizovanými vozy.

R 9 Praha – Havlíčkův Brod – Brno / Jihlava

Vlaky ze směru Brno a Havlíčkův Brod pojedou rychleji a do Prahy přijedou o 6 minut dříve, nově tedy v 51. minutu místo současné 57. minuty.

R 10 Praha – Hradec Králové – Trutnov

V průběhu jízdního řádu 2016 začne modernizace vlakových souprav přímých spojů Praha – Trutnov. Do provozu zde budou postupně uváděny klimatizované osobní vozy 1. a 2. třídy a vozy 2. třídy s elektrickými zásuvkami a místy na jízdní kola.

R 12 Brno – Olomouc – Šumperk /Jeseník

Na spoje Brno – Olomouc – Šumperk budou nasazeny v průběhu jízdního řádu komfortnější modernizované velkoprostorové vozy vybavené například elektrickými zásuvkami pro napájení drobné elektroniky cestujících.

R 13 Brno – Břeclav – Otrokovice – Olomouc

Na linku budou nasazeny moderní nízkopodlažní (bezbariérové) klimatizované elektrické jednotky InterPanter s oddíly vyhrazenými pro cestující s dětmi do 10 let nebo vybavené Wi-Fi připojením k internetu.

R 18 Praha – Pardubice – Olomouc – Vsetín / Luhačovice

Vlaky ve směru z Moravy přijedou do Prahy o 11 minut dříve, tedy ve 4. minutu místo současné 15. minuty. 

R 19 Praha – Pardubice – Česká Třebová – Brno      

V průběhu jízdního řádu 2016 budou na spoje linky R 19 nasazeny moderní nízkopodlažní (bezbariérové) klimatizované elektrické jednotky InterPanter s oddíly vyhrazenými pro cestující s dětmi do 10 let nebo vybavené Wi-Fi připojením k internetu. Vlaky z Brna přijedou do Prahy o 11 minut dříve, tedy v 4. minutu místo současné 15. minuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…