Karlovarští památkáři reagují na podněty ASORKD

24.07.2015 23:06

Obor památkové péče karlovarského magistrátu obdržel od ASORKD podněty k zahájení řízení s vlastníkem historických objektů v Kyselce ve věci jejich zastřešení.

Karlovarští památkáři reagují na podněty ASORKD
Foto: Hana Čechová
Popisek: Zdevastované Lázně Kyselka u Karlových Varů

V odpovědi na toto podání konstatuje, že na objektech se průběžně pracuje, odstraňují se novodobé neodborné zásahy do historických konstrukcí, a objekty jsou dostatečně zabezpečené proti dalšímu poškozování. Dále informoval ASORKD, že objekt bývalé správy lázní není chráněnou památkou a nespadá pod působnost památkového zákona. U podání k objektu Vilemínka konstatuje, že podání je zcela mimo realitu, neboť u objektu nejen byla obnovena funkčnost střechy a zabezpečení ohrožených konstrukcí a detailů, ale v současné době pokračuje také obnova věže.

„Vzhledem k výše uvedenému konstatuje správní orgán Vaše podněty jako bezpředmětné a nebude zahajovat správní řízení podle Vašeho požadavku,“ uvádí se ve stanovisku odboru.

Naopak, odbor památkové péče jako orgán státní památkové péče vyzdvihuje dosavadní činnost současného vlastníka, společnosti Lázně Kyselka o.p.s., jejího představenstva a výkonného vedení, kladně hodnotí příkladnou spolupráci se všemi orgány státní památkové péče, Ministerstvem kultury, složkou odbornou i výkonnou, s odborníky a též s veřejností, které leží osud bývalých lázní v Kyselce nepředstíraně na srdci.

Jak uzavírá, je na místě vyslovit majiteli uznání, že se i přes nátlak nenechal strhnout k překotným a zdánlivě laicky snadným opravám toho, co v Kyselce zůstalo, ale že se naopak snaží dodržovat postupy odborné, podle současných metod památkové péče, a v tomto případě jediné relevantní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…