Komory Visegrádské čtyřky podporují zintenzivnění podnikatelských kontaktů

11.04.2014 17:40

Prezidenti národních komor zemí Visegrádské skupiny Andrzej Arendarski, Petr Kužel, Peter Mihók a László Parragh se ve dnech 9. - 10. dubna 2014 sešli v maďarské Budapešti, aby si vyměnili informace o hospodářském vývoji ve svých zemích a diskutovali o nástrojích, které používají obchodní a hospodářské komory na podporu podnikatelské spolupráce a obchodních vztahů.

Komory Visegrádské čtyřky podporují zintenzivnění podnikatelských kontaktů
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Petr Kužel informoval o úsilí HK ČR při prosazování podnikatelských zájmů vůči nové koaliční vládě a o vývoji české ekonomiky. Zmínil aktivity Komory zaměřené na podporu technického a odborného vzdělávání, malých a středních podniků a přípravy čerpání evropských prostředků v letech 2014-2020.

Prezidenti komor V4 ve svých vystoupeních zdůraznili, že jejich země nemohou být konkurenceschopné bez silné průmyslové základny. Nové technologie dramaticky změnily hospodářství, a proto mají industrializace a inovace zásadní význam. Komory V4 budou podporovat a povzbuzovat své vlády k rozvoji průmyslových odvětví, která mohou významně přispět ke zvýšení zaměstnanosti.

Na závěr zasedání prezidentů komor V4 bylo podepsáno Memorandum o porozumění mezi národními komorami za přítomnosti zástupců vlády a velvyslanců zemí V4 .

Memorandum potvrzuje rozhodnutí komor obnovit pravidelné schůzky prezidentů komor V4.  Jako klíčová odvětví spolupráce byla jmenována odvětví automobilového, elektronického, potravinářského a energetického průmyslu, cestovního ruchu, logistiky a inovativní odvětví. Komory budou rovněž podporovat přeshraniční projekty a usilovat o dosažení účinnější a lepší koordinace využití finančních prostředků EU. Jednou ročně, u příležitosti summitu V4, uspořádá komora hostitelské země Visegrádské čtyřky podnikatelské fórum.

Prezidenti komor navrhují vládám V4 zavést automatickou registraci firem u hospodářských a obchodních komor s využitím dobrých výsledků z Maďarska, kde je tento systém již zaveden a je dobrou službou nejen podnikatelům, ale i státní správě. Tento systém zde navíc přispěl ke zvýšení transparentnosti ekonomiky, stal se významným nástrojem rozvoje podnikání a posiluje konkurenceschopnost maďarských podniků.

Prezidenti se dohodli, že se znovu sejdou v Praze počátkem května letošního roku, a to u příležitosti 10. výročí vstupu jejich zemí do Evropské unie, aby zhodnotili výsledky členství v EU, dlouhodobé perspektivy a rizika z ekonomického hlediska. Předmětem tohoto setkání bude rovněž téma posilování role komor při propojování informací mezi Bruselem a podnikatelskou veřejností.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Novela zákoníku práce přináší pozitivní změny pro zaměstnavatele

19:02 Hospodářská komora: Novela zákoníku práce přináší pozitivní změny pro zaměstnavatele

Sloučení výpovědních důvodů v případě ztráty zdravotní způsobilosti do jedné kategorie, které přines…