Který designér oblékne kimono Moniky Drápalové? Odpoví sobotní ceny Czech Grand Design

11.03.2015 19:16

V sobotu 14. března se Česko v přímém přenosu dozví, kdo jsou jeho aktuálně nejlepší designeři. Kulturní kanál ČT art totiž na obrazovky uvede slavnostní předávání ocenění Czech Grand Design ze Stavovského divadla. Diváky však na vlnu kvalitního designu ČT art navede už dnes, premiérou dokumentu Příběh českého designu.

Který designér oblékne kimono Moniky Drápalové? Odpoví sobotní ceny Czech Grand Design
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Design je důležitou součástí naší kultury, účinný zejména v tom, jak dokáže formovat náš vkus i estetické vnímání. A protože špatný design pěstuje v lidech spíš nevkus, je potřeba ten špičkový hlasitě podporovat. Proto tak významnou událost, jakou je ocenění nejlepších návrhářů a designerů za uplynulý rok, není možné opomenout. Přímý přenos České televize umožní představit špičkovou kvalitu, úspěchy českých umělců a největší talenty široké veřejnosti,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Akademie designu ČR udělí ceny nejlepším českým designérům a umělcům letos již po deváté. Slavnostní večer, kterým provede moderátor Roman Zach, je letos laděn do japonského stylu. „Japonsko je vlastně duchovní kolébkou designu. Jeho původní náboženství, šintoismus, je založeno na uctívání takzvaných KAMI, což mohou být bohové, ale také stromy, nástroje nebo zbraně, jejichž síla je dána jejich krásou, užitečností či citem. A stejná pravidla by měla platit i pro design,“ vysvětluje Roman Zach. Atmosféru země vycházejícího slunce podtrhne i tematická hlavní cena pro vítěze, kterou je kimono z dílny Moniky Drápalové, loňské držitelky titulu Czech Grand Design. Diváci v průběhu večera uvidí také ukázku klasického japonského divadla Nó. Přímý přenos ze Stavovského divadla odvysílá ČT art v sobotu 14. března od 20:20 hodin a bude mu předcházet monotematicky zaměřené vydání Událostí v kultuře, vysílané přímo z místa konání akce.

„Český design prošel dlouhou cestou. Slavnostní předávání cen proto tematicky doplňujeme o premiérové uvedení Příběhu českého designu, který divákům nabídne pohled do dějin i současnosti oboru, včetně zajímavých dobových souvislostí,“ avizuje dokument režiséra Ivo Macharáčka výkonný ředitel Artu Tomáš Motl. Historickému průřezu a postupnému vývoji českého designu až po dnešní generaci návrhářských talentů bude patřit dnešní večer na Artu od 21:00 hod.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…