MHMP: Hlavní město chce získat nový pozemek pro Zoo Praha

18.02.2020 20:11

Rada hl. m. Prahy na pondělním zasedání projednala návrh na odkup pozemku za necelé tři miliony korun mezi areálem zoologické zahrady a pozemky České zemědělské univerzity v Praze, který si Zoo Praha dlouhodobě pronajímá pro potřeby zvířat. Odkupem by tak zoo scelila své pozemky a navíc by byla mnohem jednodušší údržba tohoto, pro veřejnost nepřístupného, prostoru. Záměr musí schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

MHMP: Hlavní město chce získat nový pozemek pro Zoo Praha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Pražský magistrát obdržel v minulosti od Zoo Praha žádost o odkup pozemku nacházejícího se v areálu zoologické zahrady, který však vlastní několik fyzických osob. Tento pozemek si zoo od vlastníků dlouhodobě pronajímá, jelikož je spojnicí mezi areálem zoologické zahrady a pozemky České Zemědělské univerzity v Praze.

„Pražská zoo tento pozemek využívá pro potřeby zvířat a personálu, přes tento pozemek navíc vedou sítě technické infrastruktury a je velmi složitá jejich údržba, rozšiřování či případná inovace. Právě proto si myslím, že je mnohem výhodnější, aby Praha tento pozemek vlastnila. Kromě renovace prostoru navíc nebudeme vázáni na pronájem od soukromých vlastníků,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

Zoo Praha si část tohoto pozemku dlouhodobě pronajímá na základě nájemní smlouvy. Vzhledem ke komplikacím, které při užívání přilehlých pozemků vznikají, by bylo podle vedení zoo vhodné, aby byl tento pozemek nejen z hlediska údržby, ale také z hlediska scelení vlastnických vztahů v dané lokalitě, nabyt do vlastnictví hlavního města.

„Posláním zoologické zahrady není jen zpříjemňovat volný čas svým návštěvníkům, ale je to i ochrana životního prostředí a záchrana světových ohrožených druhů. Proto rozšiřujeme zázemí zoologické zahrady, aby pro svou činnost měla adekvátní prostory,“ uvádí dále náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Dříve se jednalo o účelovou komunikaci, která již k tomuto účelu neslouží. Pozemek je kromě malé části zcela oplocen a není tedy volně přístupný veřejnosti. Pokud záměr Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválí, celkově by za něj metropole zaplatila kupní cenu ve výši 2 832 000 Kč. Následně by měl být pozemek svěřen Zoo Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…