MMR posuzuje projekty na podporu cestovního ruchu v regionech za 135 milionů, žadatelé mají velkou šanci uspět

05.02.2023 12:11 | Tisková zpráva

Ministerstvo pro místní rozvoj posuzuje 93 žádostí o podporu cestovního ruchu v regionech na letošní rok. Celkem na ni ze státního rozpočtu získalo 140 milionů korun, přičemž požadavky na dotace dosahují 135 milionů korun. Peníze půjdou na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu i marketingové aktivity.

MMR posuzuje projekty na podporu cestovního ruchu v regionech za 135 milionů, žadatelé mají velkou šanci uspět
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Na další období resort připravuje pro oblast cestovního ruchu dva nové dotační programy a usiluje také až o pět miliard z Národního plánu obnovy. Sektor cestovního ruchu se loni stále nezotavil z dopadů pandemie a už se potýká s dalšími obtížemi. Vysoká inflace nutí tuzemské i zahraniční turisty omezovat výdaje nebo své cestovní plány rovnou ruší. Negativně se podle některých podnikatelů v sektoru projevila i nejistota kvůli válce na Ukrajině.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30588 lidí

Zvýšit konkurenceschopnost regionů má letos Národní program podpory cestovního ruchu. V části zaměřené na rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu na MMR dorazilo 48 projektů s celkovým objemem zhruba 98,5 milionu korun. Nejvíce žádostí (9) je z Olomouckého kraje. Například obec Tučín plánuje s odkazem na místní archeologickými nálezy vybudovat rozhlednu ve stylu kamenné římské věže. V podprogramu na podporu marketingu ministerstvo obdrželo 45 projektů s celkovým požadavkem přes 36 milionů korun. Nejvyšší počet (6) je ze Středočeského kraje. Souhrnná výše žádostí o dotaci je asi o pět milionů korun nižší než částka, kterou na ně MMR vyčlenilo. V případě splnění podmínek výzvy proto mají žadatelé vysokou šanci uspět.

Udržitelný rozvoj cestovního ruchu v regionech MMR podpoří i v nadcházejícím programovém období. Důraz chce klást například na rovnoměrnější vytížení turistických destinací nebo přesnější zacílení marketingových aktivit. Podpora bude rozdělená do dvou programů zaměřených na infrastrukturu a marketing. Ministerstvo plánuje vyhlásit výzvu v posledním čtvrtletí tohoto roku.

Řádově větší finanční prostředky (až 5 miliard korun) chce MMR na podporu turismu získat z Národního plánu obnovy. V rámci připravované součásti cestovní ruch by peníze měly směřovat například na snížení energetické náročnosti památkových objektů nebo ubytovacích a lázeňských zařízení. V plánu jsou i projekty zaměřené na šetření vodními zdroji v lyžařských centrech a jejich přechod na obnovitelné zdroje energie. Realizace projektů se očekává mezi roky 2024 a 2026. Cestovní ruch jako součást Národního plánu obnovy ještě bude projednávat vláda. Poté bude v první polovině roku stěžejní jednání s Evropskou komisí, na které závisí konečné schválení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…