MPSV: Díky jasným pravidlům čerpáme maximum evropských dotací

26.07.2015 21:20

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ), jehož řídicím orgánem je Ministerstvo práce a sociálních věcí, má velmi nízkou chybovost certifikovaných výdajů. Míra chybovosti činila za loňský rok 0,81 procenta. To potvrzuje, že resort správně nastavil veškeré kontrolní mechanismy a nedojde tak k finanční korekci ze strany Evropské komise.

MPSV: Díky jasným pravidlům čerpáme maximum evropských dotací
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Na kontrolu, ale i prevenci chyb klademe vysoký důraz. Kromě zlepšování systému kontrol se zaměřujeme na vzdělávání zaměstnanců řídicího orgánu, aby byli schopni případná pochybení příjemců finančních prostředků z OP LZZ odhalovat. Zároveň se snažíme příjemcům poskytovat veškeré informace, aby se chybám předcházelo,“ uvedl náměstek ministryně pro ekonomiku a fondy EU Martin Kučera.

Míru chybovosti certifikovaných výdajů stanovuje Ministerstvo financí na základě auditu vzorku čítajícího několik desítek projektů, které MPSV prostřednictvím unijních prostředků podpořilo. Výsledek 0,81 procenta tedy znamená, že ze strany řídicího orgánu téměř nedochází ke schvalování, a tedy i proplácení nezpůsobilých výdajů. Chybovost, kterou Evropská komise připouští jako možnou, činí dvě procenta.

Realizátoři projektů nejčastěji chybují při administraci veřejných zakázek, konkrétně při výběru dodavatele. Řídicí orgán se proto v novém Operačním programu Zaměstnanost ještě více soustředí na to, aby veškeré zadávání zakázek splňovalo pravidla hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti podle zákona č. 320/2001 Sb. o finanční kontrole ve veřejné správě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Distribuce letos investuje do sítí 18,6 miliardy, připojení obnovitelných zdrojů si vyžádá 8,3 miliardy

19:45 ČEZ Distribuce letos investuje do sítí 18,6 miliardy, připojení obnovitelných zdrojů si vyžádá 8,3 miliardy

Společnost ČEZ Distribuce letos investuje do své distribuční soustavy rekordních 18,6 miliard korun.…