MŠMT: Podpoříme zdravější stravování ve školách

18.01.2017 10:50

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) připravilo soubor opatření ke zlepšení školního stravování a výchově ke zdravému životnímu stylu žáků.

MŠMT: Podpoříme zdravější stravování ve školách
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Patří sem podpora školních jídelen, metodické materiály ke zkvalitnění stravování nebo vzdělávací program zaměřený na pohyb a výživu. Ministerstvo také legislativně upravilo možnosti dietního stravování na školách a omezilo dosud neregulovaný doplňkový prodej potravin ve školách.

„Pamlskovou vyhlášku beru jako symbol politiky ministerstva. Je dobře, že vznikla, ale není to podstata věci. Pravá podstata věci je podpora školních jídelen,“ upozornila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Ministerstvo proto připravilo návrh novely vyhlášky o školním stravování, která stanovuje minimální počet pracovníků jídelen a rozšiřuje okruh odborníků pro nastavení dietního stravování ve škole. Vyhláška má také omezit vybírání záloh na stravné na maximálně jeden měsíc předem, díky čemuž bude školní stravování dostupnější pro děti z chudých rodin, které nemohou zaplatit zálohy na více měsíců dopředu. Návrh je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Kvůli rostoucímu počtu dětí se zdravotními problémy také vyhláška od roku 2015 upravuje možnost dietního stravování ve školních jídelnách.

MŠMT také v loňském roce vydalo metodiku, která stanoví parametry kvality školního stravování. S ohledem na zvyšující se požadavky na odbornost pracovníků jídelen také MŠMT ve spolupráci s MPSV připravuje návrh na zlepšení platového zařazení pracovníků jídelen.

S výchovou ke zdravému životnímu stylu pomáhají školám i výstupy programu Pohyb a výživa. Jejich součástí jsou materiály pro učitele, žáky i jejich rodiče.

Od ledna letošního roku začala platit takzvaná pamlsková vyhláška, která upravuje, které potraviny lze prodávat ve školních bufetech a automatech.

„S pamlskovou vyhláškou jsme se vyrovnali ve školním bufetu změnou nájemce, který nemá problém podle vyhlášky fungovat. Automaty na chodbách svým obsahem splňují vyhlášku bez úprav, nápojové automaty pozmění sortiment do 30. 6., ale v podstatě také vyhlášce odpovídají,“ uvedla například ředitelka 15. ZŠ v Plzni Soňa Pavelková.

„Již v průběhu 2. pololetí loňského školního roku jsme ukončili prodej některých nezdravých potravin na základě jednání pedagogické rady: slané brambůrky a nápoje obsahující kofein. Během jarních měsíců dostal pak Žákovský parlament na naší škole za úkol iniciovat akci, při níž jsme sbírali obaly od potravin vyhovujících vyhlášce a zároveň dětmi doporučených. Nyní se některé z nich a další dle samotné provozovatelky pokoušíme prodávat,“ popsala zavádění vyhlášky do praxe ředitelka Základní školy na třídě SNP v Hradci Králové Šárka Sýkorová.

K tomu, aby rodiče dali šanci pamlskové vyhlášce, vyzvala také asociace Fórum rodičů. „Škola jako veřejné místo výchovného a vzdělávacího charakteru s formativním potenciálem tímto krokem nastavuje normu pro stravovací zvyky v generaci našich dětí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…