MŽP oddálilo hlasování o zákazu olova ve střelivu, Komisi vyzvalo k přepracování

19.07.2020 8:50

Evropská komise 14. července 2020 bez výsledku ukončila písemné hlasování o jejím posledním návrhu na zákaz používání olověných broků ve střelivu na území mokřadů, včetně zákazu držení olověných broků v takzvaných nárazníkových zónách, které byly v návrhu stanoveny v okruhu 100 metrů v okolí mokřadů.

MŽP oddálilo hlasování o zákazu olova ve střelivu, Komisi vyzvalo k přepracování
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Definice mokřadu v předloženém návrhu Komise pak byla velmi obecná a široká, vztahovala se de facto na všechny vodní plochy na území státu, ať již trvalé či dočasné.

Česká republika s návrhem Komise nesouhlasí. Již v minulém týdnu proto Komisi opětovně upozornila na nedostatky a problematická ustanovení, která návrh obsahuje. „V první řadě trvá naše námitka, že celý systém zákazu držení i používání olova, který Komise navrhuje, je zcela neaplikovatelný, nezkontrolovatelný i nevymahatelný, a z tohoto pohledu tedy znění návrhu považuje Česká republika za nesmyslné. Ministerstvo životního prostředí se také ohradilo proti absenci socioekonomické studie dopadů, která by se věnovala zavedení nárazníkových zón. To je v návrzích Komise novinkou, ke které ale chybějí jakékoliv detailní podklady. V neposlední řadě má Česká republika za to, že Komise ve svém návrhu formálně překračuje kompetence, které jí dává legislativa REACH. Evropskou komisi jsme opět vyzvali, aby svůj návrh přepracovala,“ okomentoval dnes námitky České republiky náměstek pro řízení sekce politiky a mezinárodních vztahů Vladislav Smrž.

Vzhledem k tomu, že v posledních týdnech nedošlo ke shodě všech členských států na odsouhlasení návrhu Komise, Komise jej z písemného hlasování stáhla a předloží ho k hlasování na řádném jednání výboru REACH. To je aktuálně naplánováno na 21.–22. září 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…