MZV: Český dům v Bratislavě - sídlo pro agentury i zázemí pro krajanské spolky

03.11.2019 9:51

V předvečer oslav 30. výročí sametové revoluce Česko otevře řadu let plánovaný Český dům v Bratislavě. 16. listopadu se slavnostního ceremoniálu zúčastní jak český prezident Miloš Zeman, tak slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

MZV: Český dům v Bratislavě - sídlo pro agentury i zázemí pro krajanské spolky
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Za účasti řady dalších oficiálních představitelů Česka a Slovenska se tak otevře prostor, ve kterém budou sídlit české agentury, České centrum Bratislava a kde najdou své zázemí také krajanské spolky.

Vysoká frekvence kontaktů nejvyšších státních představitelů či zástupců samospráv, ale také univerzit či kulturních institucí svědčí o tom, že česko-slovenské vztahy si zachovávají svůj mimořádný charakter. O intenzitě obchodního styku nemluvě.

Otevření Českého domu Bratislava představuje z tohoto hlediska splacení dluhu, který vznikl rozdělením Československa. Jde o instituci, jež bude důstojně reprezentovat českou kulturu, historii, tradice a zvyky, ale také současnost v podobě obchodních a investičních možností či turismu, a jež bude zároveň vhodným prostorem pro navazování kontaktů a posilování sousedských vztahů.

Správou budovy budou pověřena Česká centra. Pod jednu střechu zde přesídlí České centrum Bratislava (ve slovenské metropoli funguje již od roku 1993) a současně zde budou působit i slovenská zastoupení agentur CzechTourism a CzechTrade. Po revitalizaci prostor, která proběhne v příštím roce, by se měl stát Český dům místem setkávání, kde bude možno přátelsky posedět a seznámit se s novinkami ze sousedské země. Prostory budou rovněž k dispozici stávajícím českým krajanským spolkům na Slovensku.

Výstavy, debaty, vzdělávací akce či tiskové konference doplní v r. 2020 otevření designshopu, ve kterém se představí renomovaní i začínající čeští designéři. Projekt podpoří také virtuální rozcestník České stopy (ceskestopy.sk), který bude informovat o akcích s českou účastí, které na Slovensku probíhají.

Projekt Českého domu patřil od počátku mezi priority prezidenta Miloše Zemana. Česká republika se stane jedinou zahraniční zemí, která bude mít na Slovensku takto koncipovaný objekt, což věrně odráží nadstandardní úroveň našich vzájemných vztahů vycházejících ze společné historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…