MZV: Důrazně jsme se ohradili proti tvrzením mluvčí ruského MZV

21.03.2018 21:11

V dnešním rozhovoru s ruským velvyslancem se česká strana důrazně ohradila proti naprosto nepodloženým tvrzením mluvčí ruského MZV ohledně obvinění ČR a dalších zemí (Švédsko, Slovensko, Velká Británie, USA) z pokračujícího výzkumu a vývoje nových bojových chemických látek. S politováním jsme konstatovali, že tvrzení Ruská federace opakovala také na jiných mezinárodních fórech – Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

MZV: Důrazně jsme se ohradili proti tvrzením mluvčí ruského MZV
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Zdůraznili jsme, že jde o urážlivá, naprosto nepodložená tvrzení, která jsou zcela v rozporu s oboustranným zájmem na vzájemné spolupráci. Litujeme, že při tom Ruská federace nebere v úvahu vysokou cenu a značné škody, které taková prohlášení způsobují ve vzájemných vztazích. Vyzvali jsme Rusko, aby pozitivně reagovalo na legitimní zájem britské strany případ vyšetřit a spolupracovalo s vyšetřovateli. To bude klíčovou otázkou na nadcházející Evropské radě, která bude zvažovat dopady na vzájemné vztahy mezi Evropskou unií a Ruskou federací.

Ruská strana vyjádřila zájem na vyšetření události a ohradila se proti obviňování ze strany Velké Británie za situace, kdy vyšetřování teprve probíhá. Dostalo se nám ujištění, že Rusko ČR a další státy neobviňuje, pouze poukazuje, že tyto chemické látky mají schopnost vyrábět i další jmenované země. Česká strana ruskému zástupci vysvětlila, že se jedná pouze o vytváření protilátek na ochranu a obranu proti jejich bojovému použití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…