Masarykova univerzita: Navrhl transformaci automobilového průmyslu a získal cenu

21.08.2021 11:24

Student Masarykovy univerzity Patrik Gažo získal prestižní cenu od vědců, kteří se zabývají automobilovým průmyslem.

Masarykova univerzita: Navrhl transformaci automobilového průmyslu a získal cenu
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Do tématu v současné době velmi diskutované transformace automobilového průmyslu na průmysl ekologické mobility se trefil doktorand Fakulty sociálních studií MU Patrik Gažo.

Za svůj odborný článek a prezentaci na mezinárodní konferenci GERPISA 2021 získal cenu Young Author Prize, se kterou se pojí i finanční ohodnocení a možnost publikace ve speciálním čísle akademického časopisu The International Journal of Automotive Technology and Management (IJATM). 

Cenu uděluje organizace GERPISA, což je mezinárodní síť vědců a vědkyň, kteří se zabývají automobilovým průmyslem a jeho zaměstnanci. Podmínkou zisku ocenění je kromě prezentace textu i to, že o cenu usiluje student, doktorand nebo výzkumník postdoktorandského programu ve věku do 37 let. Mezinárodní porota přihlíží ke kvalitě prezentace, výsledky, rešerše i k interdisciplinaritě příspěvku.

Oceněný článek a prezentace Patrika Gaža vychází z výzkumu, na kterém spolupracoval na Katedře enviromentálních studií FSS s Thomasem Smithem a s Monikou Martiškovou z Univerzity Karlovy. „Výzkum vznikal v rámci projektů zabývajících se spravedlivou transformací v automobilovém průmyslu ve smyslu zaměstnanosti a zároveň možnostmi na změnu ve smyslu produkce ekologičtějších forem dopravy. Naším cílem bylo identifikovat, analyzovat a kriticky diskutovat překážky transformace automobilového průmyslu na průmysl ekologické mobility na Slovensku a v České republice z pohledu různých zainteresovaných stran,“ popisuje výzkum, který převedl do odborného akademického článku prezentovaného na konferenci GERPISA.  

Na brněnské Fakultě sociálních studií se zabývá sociálně ekonomickou transformací společnosti v oblasti práce v průmyslu, spravedlivým přechodem produkce a automobilitou. „Primárně se zaměřuji na rozpory a vztahy mezi zájmy pracující třídy a přírodou, na souvislosti mezi zájmy této skupiny pracujících a snahou organizací o řešení ekologické a klimatické krize,“ říká Gažo s tím, že jeho specializací je „Just transition“. „Jde o otázku přechodu průmyslové výroby na sociálně spravedlivé a ekologicky udržitelné formy produkce. Konkrétně zkoumám možnosti a úlohu pracovníků ve výrobě v procesu přechodu automobilového průmyslu na elektromobilitu,“ dodává mladý doktorand, který se ve volném čase věnuje jízdě na horském kole. „Jezdil jsem poloprofesionálně dirt jump a slopestyle, což jsou skoky přes překážky, na kterých jezdec předvádí ve vzduchu různé triky. Dnes mě už víc baví sjezd, enduro a freeride v lese, užívám si to i jako způsob, jak si vyvětrat hlavu od studijních a pracovních povinností,“ dodává Patrik Gažo. Do dvou let by také dokončil doktorát a dále se věnoval výzkumu ve výrobním sektoru ekonomiky, který je pro řešení klimatické krize klíčový.

Mezitím ale ještě v rámci nového projektu Technologické agentury ČR, který katedra získala, bude zkoumat perspektivy spravedlivé transformace české energetiky s přihlédnutím k otázce budoucnosti práce v nízkouhlíkové ekonomice. „Věci, které dělám pracovně, jsou pro mě zajímavé i v osobním životě, což je obrovskou výhodou a posouvá mě to dál,“ přiznává úspěšný student Masarykovy univerzity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…