Ministerstvo financí: Za nelegální provozování výherních hracích přístrojů hrozí provozovatelům pohostinských zařízení vysoké pokuty

22.08.2016 11:45

Ministerstvo financí, ve spolupráci s vedením Úřadu městské části Praha - Libuš, živnostenským odborem, obecní policií a celní správou provedlo další z mnoha kontrol zaměřených na nelegální provozování technických herních zařízení, tentokrát na území městské části Praha - Libuš. Tentokrát se jednalo o provozovnu, v níž byly pod záštitou spolku neoprávněně provozovány výherní hrací přístroje. Vstup do oddělené části provozovny, ve které se nacházely automaty, byl umožněn pouze zaregistrovaným členům spolku.

Ministerstvo financí: Za nelegální provozování výherních hracích přístrojů hrozí provozovatelům pohostinských zařízení vysoké pokuty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

„Provozování technických herních zařízení, lidově řečeno automatů, je bez povolení vydaného příslušným správním orgánem ze zákona zakázáno. Pokud provozovatel baru nabízí hru na technických herních zařízeních a snaží se naivně zastřít nelegální provozování hazardních her spolkovou činností, nejedná se o obcházení zákona, ale o jeho závažné porušování. Pokuta udělená takovémuto provozovateli pohostinského zařízení může dosáhnout až 10 mil. korun a navíc může docházet i k páchání trestného činu,“ řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Provozovatel baru neumožnil kontrolujícím vstup do oddělené části provozovny, v níž se nepovolené automaty nacházely. Za neposkytnutí požadované součinnosti tak dle kontrolního řádu hrozí provozovateli baru další pokuta, a to až do výše 500 tisíc korun.

„Městská část Praha - Libuš v minulosti vyhlásila, prostřednictvím obecně závazné vyhlášky, celoplošný zákaz hazardním hrám. Na těchto místech je samozřejmě poptávka po ilegálním hazardu. Je obrovským přínosem, že dochází k realizaci společných kontrolních akcí, v tomto případě za účasti Ministerstva financí, městské části Praha - Libuš a celní správy. Obdobné akce jsou nezbytné proto, abychom oblast, ve které nelegální hazard působí, eliminovali,“doplnil náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Neoprávněným provozováním výherních hracích přístrojů pod záštitou spolku se rovněž intenzivně zabývají jednotlivé soudy na základě případů šetřených Policií ČR, a to v cca 25 Ministerstvu financí známých případech. Běžně soudy ukládají provozovatelům pohostinských zařízení peněžité tresty až ve výši stovek tisíc korun, propadnutí věci, zákaz činnosti a výjimkou není ani nepodmíněný trest odnětí svobody.

Intenzivně je řešena také problematika tzv. kvízomatů. Doposud byly uloženy souhrnné pokuty v částce 32 mil. Kč a další správní řízení stále probíhají. Zároveň bylo za provozování kvízomatů uloženo několik pokut v řádu desítek tisíc korun i provozovatelům pohostinských zařízení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…