Ministerstvo kultury: UNESCO má novou generální ředitelku

21.11.2017 22:30

Ve dnech 30. 10. – 14. 11. 2017 se v Paříži konala 39. Generální konference UNESCO. Během ní byla přijata řada rozhodnutí ohledně programů a rozpočtu organizace, jež znovu potvrzují význam organizace vůči aktuálním výzvám, kterým čelí svět. Během zasedání také členské státy organizace zvolily Francouzku Audrey Azoulayovou za 11. generální ředitelku UNESCO.

Ministerstvo kultury:  UNESCO má novou generální ředitelku
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Azoulayová vykonávala v minulosti post ministryně kultury a komunikace Francie, předtím působila v Národním kinematografickém centru. Ve svém inauguračním projevu vyzdvihla A. Azoulayová nutnost, aby mandát UNESCO podporoval solidaritu a spolupráci ve vzdělávání, vědě, kultuře a komunikaci.

V oblasti kultury zaktualizovala Generální konference strategii, kterou přijala před dvěma lety pro činnost UNESCO při ochraně kultury v případě ozbrojených konfliktů. Revidovaná strategie nyní pokrývá společně s ozbrojenými konflikty i přírodní katastrofy.

Členské státy rovněž spustily Výzvu na ochranu kultury a podporu kulturního pluralismu jako klíče k trvalému míru. Výzva požaduje, aby se kultura, kulturní dědictví a rozmanitost zohlednily v mezinárodní humanitární, bezpečnostní a mírové politice a to na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2347. Rezoluce přijatá v březnu tohoto roku uznává, že "útoky proti místům a budovám věnovaným náboženství, vzdělání, umění, vědě, charitativním účelům nebo historickým památkám mohou za určitých okolností a podle mezinárodního práva představovat válečný zločin a pachatelé takových útoků musí být předvedeni před soud."

Generální konference také rozhodla o rozpočtu ve výši 1,2 miliardy dolarů na období 2018-19. Ten zahrnuje pravidelný rozpočet na jednotlivé programy ve výši 595,2 milionů dolarů, jakož i dobrovolné příspěvky na konkrétní projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…