Ministerstvo obrany: Senát schválil mandát pro zahraniční mise armády

10.08.2022 22:31 | Tisková zpráva

Senátoři dnes na své schůzi schválili mandát pro působení Armády ČR v zahraničních operacích do roku 2024 s výhledem na rok 2025 a pro pobyt ozbrojených sil států NATO na území ČR v letech 2023 a 2024. Návrh musí schválit ještě Poslanecká sněmovna, stane se tak pravděpodobně na její zářijové schůzi.

Ministerstvo obrany: Senát schválil mandát pro zahraniční mise armády
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Senát návrh podpořil 66 hlasy, proti nebyl nikdo. Prioritou nového mandátu je posílení obrany východní hranice NATO v Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Polsku, na Slovensku a v Maďarsku, pro které bylo schváleno vyčlenit do 1 200 osob na dobu od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2024.

Další dvě desítky osob budou do stejného data vyčleněny pro ochranný tým zastupitelského úřadu ČR na Ukrajině. Důvodem je podle ministryně obrany ochrana českých diplomatických zájmů v této zemi.

Ostatní zahraniční operace české armády budou ve většině případů pokračovat ve stejném rozsahu jako doposud. Konkrétně jde o KFOR v Kosovu, operaci EU Irini ve Středomoří/Itálii, misi MFO na Sinaji, misi OSN MINUSMA v Mali a UNDOF na Golanských výšinách. Výjimkou je Bosna a Hercegovina, kde vláda schválila mírné navýšení vojenské přítomnosti v operaci EU Althea.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Návrh neobsahuje pokračování našeho vojenského angažmá v Iráku a ve výcvikové misi EU v Mali, o budoucnosti těchto misí se v tuto chvíli v Evropské unii diskutuje. „Pokud se situace vyjasní nebo pokud najdeme jiné možnosti pro naše budoucí zapojení v Sahelu či širším regionu západní Afriky a v Iráku, předložím vládě a Parlamentu samostatný návrh v průběhu letošního roku,“ sdělila dnes senátorům ministryně obrany Jana Černochová.

Kromě návrhu na působení v konkrétních zahraničních misích materiál informuje o vyčleňovaných silách resortu obrany pro případné nasazení mimo území ČR v rámci Sil rychlé reakce NATO, Bojového uskupení EU a mírových operací OSN. Pokud dojde k jejich aktivaci, bude vyslání řešit samostatný mandát. „V předkládaném materiálu navrhujeme působení v celkovém počtu do 1362 osob jak v roce 2023, tak i v roce 2024,“ uvedla ministryně.

Předpokládá se, že ČR vyjde působení Armády ČR v zahraničí v roce 2023 na přibližně 1,43 miliardy Kč. Odhad pro rok 2024 činí cca 1,46 miliardy Kč.

Součástí návrhu je také pobyt ozbrojených sil států NATO na území České republiky v případě potřeby. Tuto možnou krátkodobou spojeneckou přítomnost na území ČR navrhla ministryně takzvaně zastropovat na počet 800 lidí. „Může se jednat například o krátkodobý pobyt v souvislosti s přelety a průjezdy přes naše území či o vytvoření logistického zázemí pro působení spojeneckých sil podél východní hranice Aliance,“ vysvětlila ministryně Černochová s tím, že tento návrh na „pobyt na území ČR“ neznamená mandát pro trvalý pobyt ozbrojených sil členských států Aliance na našem území ani pro zřízení jejich vojenských základen.

Navrhovaný rozsah působení v zahraničních operacích je podle ministryně výrazem ochoty a připravenosti České republiky nadále aktivně přispívat k zajišťování mezinárodní bezpečnosti. „To činí z naší země zodpovědného a respektovaného spojence a partnera, který působí v misích a operacích NATO, EU, OSN a dalších uskupeních,“ zdůraznila Jana Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…