Ministerstvo spravedlnosti: Umělá inteligence v justici byla tématem Rady Evropy, pořádané Maďarskem

06.10.2021 8:24 | Tisková zpráva

Ve dnech 4. a 5. října se náměstek pro řízení sekce legislativní Mgr. Michal Franěk účastnil v zastoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové konference ministrů spravedlnosti Rady Evropy, pořádané Maďarskem. To v tomto pololetí předsedá Výboru ministrů. Tématem konference jsou výzvy pro justici v Evropě v souvislosti s rozvojem systémů umělé inteligence.

Ministerstvo spravedlnosti: Umělá inteligence v justici byla tématem Rady Evropy, pořádané Maďarskem
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Proces digitalizace zasahuje do stále větší části našich životů. S rozšiřováním digitalizace se pojí očekávání i v oblasti soudnictví, kdy občané očekávají vyšší efektivitu a kvalitu. Možnost podat žalobu, nahlížet do spisu či svědčit distančně prostřednictvím elektronických zařízení se jeví jako základní požadavky, které lze po státu požadovat. Krize Covid-19 tyto požadavky a očekávání ještě zvýšila. Pro státy je digitalizace náročným úkolem, proto je jakákoliv domácí či nadnárodní iniciativa či sdílení poznatků v oblasti digitalizace neocenitelnou pomocí. Ministři na konferenci diskutovali o dvou aspektech, a to o užívání elektronických prostředků a využití umělé inteligence v justici, a to způsobem souladným s Úmluvou Rady Evropy o lidských právech.

Systémy umělé inteligence (AI) mohou přinést obrovský potenciál pro zvýšení efektivity a kvality soudních řízení. Současně však mohou přinést značná rizika pro základní práva jednotlivců v soudních řízeních. V případě řízení před soudem se důraz na ochranu práv jednotlivců ještě zvyšuje, neboť jde o řízení před orgánem státu, mezi jehož hlavní účely patří ochrana základních práv jednotlivců.

Česká republika se do diskuze o budoucnosti využití umělé inteligence v soudnictví aktivně zapojuje, jak na úrovni Rady Evropy, tak na jiných fórech, včetně Evropské unie a vždy zdůrazňuje potřebu spolupráce všech mezinárodních organizací za účelem nalezení obecné shody na základních principech či nejlepších postupech. V centru přístupu musí být jednotlivec, o jehož právech se rozhoduje, jakákoliv úprava umělé inteligence by proto měla mít ochranu práv jednotlivce jako nejvyšší prioritu. Jakákoliv chyba v rámci soudního řízení může být devastující nejen pro práva jednotlivce, nýbrž i pro důvěru v soudnictví a stát obecně.

Konference v Gödöllő předchází zahájení mezivládních konzultací k otázce závazného dokumentu, které by dle rozhodnutí Výboru ministrů Rady Evropy měly začít v květnu 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…