Ministerstvo zdravotnictví: Edukativní brožura k problematice poranění ostrými předměty

01.08.2023 22:03 | Tisková zpráva

V souvislosti se Světovým dnem hepatitidy se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo vydat edukativní brožuru k problematice poranění ostrými předměty. Brožura je primárně určena pro zdravotnická zařízení a školy se zdravotnickým zaměřením s cílem osvěty v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Ministerstvo zdravotnictví: Edukativní brožura k problematice poranění ostrými předměty
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministerstvo zdravotnictví si uvědomuje význam dané problematiky, a proto každoročně provádí monitoring na základě dat zaslaných od krajských hygienických stanic a pravidelně připravuje prezentace týkající se poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních. To vše s cílem apelovat na důsledné dodržování veškerých postupů při práci s ostrými předměty ve zdravotnictví, v jehož důsledku by mohlo dojít ke vzniku infekčního onemocnění přenosného krví. Mezi závažné infekční nemoci přenášené krví patří právě virové hepatitidy B, C a HIV/AIDS.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Nejvíce ohroženou skupinou jsou všeobecné a praktické sestry. Vysoká míra ohrožení je také u lékařů a pracovníků v sociálních službách. Nejčastější příčinou bývají bodná poranění způsobená injekčními jehlami. K poranění nejčastěji dochází v souvislosti s chybnou manipulací při práci s ostrými předměty. Ta vychází z nedodržení standardních pracovních doporučení a postupů před znehodnocením ostrého předmětu nebo nepoužíváním osobních ochranných pomůcek.

Poranění ostrými předměty patří mezi velmi častá a každý zdravotnický i nezdravotnický personál by měl znát rizika, která ho můžou ohrožovat na zdraví. Znalost rizik při práci s ostrými předměty je základem pro účelnou prevenci poranění. I jedno jediné poranění může ovlivnit celý následující život a nelze jej vzít zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…