Ministryně Šlechtová: Posun v čerpání dotací je pozitivní

20.08.2015 12:51

Dnes na jednání vlády představila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová nové pokroky ve stavu čerpání za první pololetí v roce 2015. Pesimistickou variantu odhadu se oproti začátku roku podařilo snížit na rozmezí 36 až 50 miliard korun.

Ministryně Šlechtová: Posun v čerpání dotací je pozitivní
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Na účty příjemců bylo od začátku roku proplaceno 44,7 mld. Kč, což představuje nárůst o 9 %. Maximální výše nedočerpání by se tedy měla pohybovat kolem 50 mld. Kč, ale pouze v případě, že budou schváleny velké dopravní projekty dotčené přezkumem vlivu na životní prostředí. Na výslednou výši nedočerpání bude mít vliv i efekt přijatých opatření, mezi které řadíme např. nově vyhlášené výzvy. Důležité bude udržet tempo a intenzivně pracovat na navržených krizových opatřeních jako je fázování velkých projektů, navýšení podpory u finančních nástrojů a především eliminovat riziko související s vysokým objemem prostředků, které je třeba do konce roku zúřadovat.

„Podle poslední analýzy čerpání evropských dotací můžeme zaznamenat pozitivní posun. Naše původní odhady ze začátku roku předpovídaly výši nedočerpání v rozmezí 41 až 85 miliard korun, dnes pracujeme s variantou výrazně nižší. Ovšem zároveň bych ráda upozornila na to, že musíme být obezřetní, co se týká rychlosti dočerpání. Je s ní často spojena vyšší chybovost a následné korekce ze strany Evropské komise. Proto je nutné nenechávat vše na poslední chvíli,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Klíčová rizika jsou stále aktuální i přes to, že došlo ke snížení odhadovaného nedočerpání. Tato rizika mohou ještě výrazně ovlivnit výši nedočerpaných prostředků. Hlavními faktory, které Ministerstvo pro místní rozvoj zohledňuje v rámci odhadu nedočerpání, jsou zejména kumulace výdajů na konci programového období, zdržení v některých administrativních krocích a problematika hodnocení vlivu na životní prostředí (EIA).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…