Moderní magnetická rezonance se stěhovala do Pardubické nemocnice

09.01.2019 13:42

Moderní magnetická rezonance Vantage Galan se silou magnetického pole 3 Tesla už je uvnitř přístavby radiodiagnostického pavilonu Pardubické nemocnice. Přístroj za přibližně 48 milionů korun by měl zkrátit čekací dobu na vyšetření MR přibližně o polovinu. Nejtěžší část zařízení, supravodivý magnet – onen známý prstenec, má váhu osm tun. Nákup byl realizován z projektu IROP.

Moderní magnetická rezonance se stěhovala do Pardubické nemocnice
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubická nemocnice

Nemocnice Pardubického kraje bude mít v Pardubické nemocnici novou, výkonnější magnetickou rezonanci. Ta bude sloužit především pacientkám Centra vysoce specializované zdravotní péče v onkogynekologii, volnou kapacitu pak využijí všechny zbývající kliniky a odbornosti s možností vyšetření pacientů, a to včetně cévního zobrazení, neurologického zobrazení a zobrazení srdce. „Poté, co budou jednotlivé díly dokompletovány a dokončí se stavební úpravy přístavby, začne rezonance sloužit veřejnosti. Předpokládáme, že by to mělo být na začátku dubna letošního roku,“ říká ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková.

Rameno jeřábu instalovalo jednotlivé díly do rozestavěné budovy, nejtěžším prvkem byl samotný supravodivý, heliem chlazený magnet (prstenec MR), který váží 8 tun. „Rezonance jako taková je větší, těžší a hlavně výkonnější, síla jejího magnetického pole je 3 Tesla. Lze na ní ve stejné kvalitě vyšetřit až o 50 % pacientů více nebo stejný počet pacientů s vyšším detailem zobrazení.“ vysvětluje Leoš Ungermann, primář radiodiagnostického oddělení Pardubické nemocnice. Moderní přístroj se mimo jiné snaží snížit nepříjemné pocity, které může u pacienta stísněné prostředí uvnitř tunelu vyvolat. Vlastní tunel je jeden z nejširších a nejkratších na trhu, samozřejmostí je systém pro přímou komunikaci mezi pacientem a lékařem. Další deklarovanou výhodou dodávaného přístroje je jeho tichost.

Nákup přístroje byl realizován v rámci projektu IROP „Vysoce specializovaná péče v oblasti onkogynekologie“, investorem nákupu zařízení za přibližně 48 milionů korun je Nemocnice Pardubického kraje. Rozšíření budovy, tedy stavební část projektu přístavby pro magnetickou rezonanci financoval Pardubický kraj. „S moderním prostředím a vybavením poroste nejen kvalita péče a tím užitek pro pacienty, jako v tomto konkrétním případě MR, tak také příležitosti odborného růstu personálu. Proto po úspěšné finanční stabilizaci našich nemocnic jdeme dále cestou zásadních investic prioritně právě do zdravotnictví,“ dodává krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…