NKÚ: Národní knihovna a Moravská zemská knihovna měly v hospodaření několik nedostatků

03.12.2019 19:35

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil hospodaření s peněžními prostředky a majetkem státu v letech 2015 až 2017 u Národní knihovny České republiky (NK) a Moravské zemské knihovny v Brně (MZK). Obě instituce používaly majetek i prostředky k těm účelům, ke kterým měly. Kontroloři však zjistili několik případů, kdy knihovny nepostupovaly hospodárně. Národní knihovna chybovala také při zadávání veřejných zakázek, při získávání knihovních jednotek povinným výtiskem a při správě sbírky muzejní povahy. Obě knihovny měly také nedostatky v účetnictví.

NKÚ: Národní knihovna a Moravská zemská knihovna měly v hospodaření několik nedostatků
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Nedostatky v hospodaření knihoven se týkaly například pronájmů prostor. NK tak v roce 2015 prodloužila nájemní smlouvu prodejně suvenýrů na dobu o 2 roky delší, než jí dovoluje zákon. Dále obě knihovny neřešily pozdní platby za pronájmy některých prostor a také u nájemců nevymáhaly sankce za pozdní platby.

Knihovny chybovaly i při prodeji majetku. NK v některých případech nestanovovala prodejní ceny v takových výších, které by odpovídaly danému místu a času, a nenabízela nepotřebný majetek ostatním státním organizacím. Obě knihovny v několika případech nezjišťovaly zájemce o koupi ve výběrovém řízení, ale prodaly majetek předem vybranému zájemci.

NK porušila zákon o veřejných zakázkách, když rozdělila zakázku na IT služby související s digitalizací knihovního fondu. Snížila tím předpokládanou hodnotu zakázky a snažila se tak vyhnout povinnosti zadat veřejnou zakázku postupem podle zákona o zadávání veřejných zakázek. NKÚ proto oznámil finančnímu úřadu podezření na porušení rozpočtové kázně až do výše 8 milionů korun.

Obě knihovny také spravují sbírky muzejní povahy. Zatímco MZK neměla při její správě žádné nedostatky, NK neměla určenou osobu zodpovědnou za tuto sbírku a staraly se o ni tři útvary najednou, navíc každý z nich vedl evidenci sbírkových předmětů různým způsobem.

NKÚ poukazuje i na to, že dosud chybí legislativa zaměřená na uchovávání kulturního dědictví v digitální podobě. Ta by měla upravit povinné výtisky u publikací, které existují jen v elektronické podobě. Zákon totiž ukládá vydavatelům povinnost zasílat knihovnám povinné výtisky jen u tištěných publikací.

NKÚ také porovnal NK s dalšími národními knihovnami z 12 evropských zemí. Pokud jde o digitalizaci knihovních fondů, je NK na druhém místě v počtu digitalizovaných stran. Pokud jde o prostředky na činnost knihovny v přepočtu na jednu knihovní jednotku, je jejich objem, ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi, relativně nízký. NK má například téměř o polovinu méně prostředků na svou činnost než knihovna rakouská.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…