NP České Švýcarsko: Děti putovaly mechovým královstvím

25.08.2020 19:38

Plšíkova učebna v areálu Správy Národního parku České Švýcarsko v Krásné Lípě na konci července opět ožila, když přivítala účastníky pětidenního přírodovědného programu, který společně již osmým rokem uspořádaly Správa Národního parku České Švýcarsko a České Švýcarsko, o.p.s.

NP České Švýcarsko: Děti putovaly mechovým královstvím
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

Letošního programu, který byl zaměřen na mechorosty, se zúčastnilo 26 dětí. Děti se seznámily se zajímavým světem těchto drobných a prastarých rostlin, které právě v Národním parku České Švýcarsko mají skvělé podmínky pro život. Pohádkové názvy některých mechů byly inspirací pro řadu aktivit a zejména pro ústřední motiv mechových skřítků, kterým děti pomáhaly navrátit vodu do jejich království.

Děti během programu připravily sbírku mechů, které během svého putování objevily. Společně s botaničkou Ivanou Markovou zkoumaly mechy pod lupou a mikroskopem. Seznámily se základními druhy mechorostů a jejich vlastnostmi. Zjistily také, že mechy už od pradávna lidé využívali nejrůznějším způsobem, a to i v Českém Švýcarsku např. jako výplň mezi trámy v roubených domech, nebo že v severských zemích jsou mechy a lišejníky důležitou součástí potravy některých živočichů.

V programu nechyběl celodenní výlet tentokrát do Pavlínina údolí, kde děti na každém kroku provázel všudypřítomný bělomech, který už samy bezpečně poznaly. Velmi oblíbenou aktivitou bylo již tradiční vyrábění s paní Olgou Jelínkovou. Letos si děti na bavlněné vaky tiskly přírodní motivy, hlavně kapradí a listy a vznikla tak hezká sbírka uměleckých děl. Drobné ekovýchovné, zábavné, nebo pohybové hříčky každý den vyvažovaly náročnější a vzdělávací části programu.

Během vícedenních ekovýchovných programů je našim cílem děti nadchnout pro vnímání a pozorování přírody Národního parku České Švýcarsko, tak aby k ní získaly vztah, a v budoucnu už jako dospělí k přírodě i chráněným územím přistupovaly ohleduplně.

V letošním roce se část programu realizovala i v rámci projektu Plšíkova učebna - EVVO v NP Českém Švýcarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…