NPÚ: Z Loosových interiérů do Švihova aneb Setkání průvodců po sezóně 2019

08.12.2019 10:19

Průvodcování není jen obyčejnou letní brigádou, to dobře vědí i průvodci vodního hradu Švihova. Kromě poučení potkají řadu zajímavých kolegů. Provázení je tedy také o vzájemných vztazích. A k jejich upevnění pomáhá i každoroční setkání po sezóně, již tradičně nazývané Půtův pych.

NPÚ: Z Loosových interiérů do Švihova aneb Setkání průvodců po sezóně 2019
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Setkání přináší spousty pozitivních prvků: dobré pochutiny, skvělé nápoje i prostor k povídání, navazování nebo utvrzování přátelství, která započala třeba právě během letní brigády na hradě.

A jak to na Půtově Pychu vypadalo během jednoho listopadového víkendu 2019? Vše začalo v  hale plzeňského autobusového nádraží. Jako odměnu pro průvodce za jejich skvělou práci domluvila správa hradu plzeňských Loosových interiérů. A nejbližší, Brummelův dům, stojí hned vedle nádražní budovy. Tento prostor je velmi cenný vysokou mírou nedotčenosti i tím, že si v něm lze prohlédnout původní nábytek. Loosovy interiéry představují příklad moderní architektury 20. Století a jsou tak diametrálně odlišné od středověkého hradu. Nejen mírou zachovalosti, ale také organizací prohlídek a prací průvodce. Byly navrženy jako byty k praktickému užívání, jejich rozměry ani neumožňují provést skupinu třeba třiceti osob, jak tomu bývá běžně na hradě. I v dalších interiérech, někdejším bytě Voglových na Klatovské třídě 12 nebo Krausových v Bendově ulici č. 10 švihovští průvodci obdivují důmyslně řešené vestavěné skříně nebo nekonečný prostor odrážející se v řadách proti sobě umístěných zrcadel i unikátní Loosův způsob práce s prostorem.  Ano, podobná prohlídka přináší nejen poučení, ale také inspiraci, vede k zamyšlení nad způsoby provázení v různých objektech při zachování respektu k jejich specifikům.

Po obědě přichází čas švihovské části programu. Na hradě už na všechny čekal kastelán Lukáš Bojčuk, který s manželkou připravil občerstvení, a majitel mlýna sousedního s hradem. Všichni tak mají jedinečnou příležitost nahlédnout do interiéru zajímavé technické památky. Sami majitelé mlýna také vlastně docela nedávno na hradě provázeli. Jednou by tu chtěli mít například i prostory k ubytování turistů a kulturní centrum. Obnova mlýna je však ještě během na hodně dlouhou trať. Švihovští průvodci také dostali příležitost objevit řadu nezvyklých pohledů na švihovský hrad a to, jak ze zahrady, tak z oken obytného stavení i bývalé mlýnice. Až bude jednou všechno opraveno, výhledy z oken přímo na hrad budou všichni majitelům mlýna jistě závidět! Z původního vybavení všechny zaujala vzácně dochovaná šroubová skluzavka na pytle s moukou, běžící přes několik pater mlýnice, sestavená z pečlivě tvarovaných lamel, skoro jako by šlo nějaké umělecké dílo.

Po inspirativních prohlídkách přichází čas ke zhodnocení sezóny ve výstavním sále hradu, kde je možné instalovat i dataprojektor a promítací plátno. Kastelán Lukáš Bojčuk představil několik typů památek, které navštívil v zahraničí. Perlu UNESCO, bavorský zámek Neuschwanstein, a několik hradů v moravsko-rakouském pohraničí. Kromě specifik provozu, zámek někdejšího panovníka Ludvíka II. Bavorského, je možné označit jako továrnu turistického ruchu, toto srovnání nastolilo také otázku, co chceme na Švihově a jakou strategii k dosažení cíle zvolit. Vždyť v roce 2019 hrad Švihov navštívil rekordní počet turistů, kteří památku posunuli na druhé místo mezi nejnavštěvovanějšími památkovými objekty spravovanými Národním památkovým ústavem v Plzeňském kraji. Specifika uplynulé sezóny, vyznačující se zvýšenými nároky na práci průvodců, kteří v exponovaných letních měsících podávali výklad až téměř sedmi stům návštěvníkům denně, přiblížil pracovník návštěvního provozu, David Růžička. Lukáš Bojčuk se posléze vrátil k řeči grafů, aby doložil průběh sezóny pomocí konkrétních čísel a zároveň prokázal, že významný podíl na zvýšení zájmu o Švihov má i výstava zaměřená na filmovou pohádku Tři oříšky pro Popelku. Podobné, byť menší výstavní projekty, přibližující oblíbený film i jeho natáčení na Švihově, pravidelně zvedaly návštěvnost i v minulosti, nejmarkantněji například v roce 2005. A jak se říká, po práci zábava. Setkání průvodců spojené s hodnocením sezóny vyvrcholilo společnou skoro pohádkovou hostinou, při které všichni jedli, pili, rozprávěli a shodli se, že se těší na vše, co přinese nadcházející turistická sezóna v roce 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…