Na Univerzitě Karlově vyvrcholily oslavy 100. výročí založení Československa

27.10.2018 9:04

Slavnostním shromáždění akademické obce ve Velké aule Karolina vyvrcholily na Univerzitě Karlově oslavy 100. výročí založení Československa. Vedení univerzity a členové akademické obce se na něm setkali se zástupci zahraničních univerzit, společenského a kulturního života.

Na Univerzitě Karlově vyvrcholily oslavy 100. výročí založení Československa
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Slavnostní shromáždění navázalo na dvoudenní Mezinárodní rektorskou konferenci, která se od 24. října konala na Univerzitě Karlově a která přivítala řadu významných tuzemských a mezinárodních osobností jak z politické, tak akademické sféry.

Na slavnostním shromáždění ve Velké aule Karolina se svými projevy vystoupili JUDr. Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu ČR, José Manuel Barroso, bývalý předseda Komise EU, J.E. Peter Weiss, velvyslanec Slovenské republiky, rektor Univerzity Komenského v Bratislavě prof. Karol Mičieta a rektor UK Tomáš Zima.

Rektor UK Tomáš Zima připomenul nejvýznamnější události uplynulých 100 let československé/české republiky, během nichž studenti, absolventi a profesoři UK přispěli k budování československé společnosti. „Ohlížíme-li se dnes za celým československým a českým dvacátým stoletím, můžeme cítit také oprávněnou hrdost. V dobách nejtěžších totiž Češi a Slováci nakonec vždycky obstáli. Ať už byly mocenské represe a politický tlak jakékoliv a ať už přicházely odkudkoliv, dokázali se mu Češi a Slováci vždy postavit. Tohle vědomí má velkou cenu a velký význam nejen z pohledu historie, ale i dnes,“ uvedl rektor Tomáš Zima.

Slavnostním shromážděním Univerzita Karlovy zakončila oslavy 100. založení naší republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…