Na ostravské Černé louce je k vidění sbírka jedinečných historických motocyklů

07.11.2015 14:41

Unikátní motocyklové veterány si ode dneška mohou prohlédnout návštěvníci ostravské Černé louky v pavilonu C. Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, náměstek hejtmana pro cestovní ruch Ivan Strachoň a Karel Burda, ředitel společnosti Ostravské výstavy, dnes otevřeli stálou expozici 42 historických motocyklů v odhadované hodnotě zhruba 11,5 milionu korun.

Na ostravské Černé louce je k vidění sbírka jedinečných historických motocyklů
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Sbírku věnoval Moravskoslezskému kraji akademický sochař Miroslav Rybička, který v minulosti na těchto motocyklech závodil. Šest vybraných veteránů z této sbírky si už v předstihu mohli zájemci prohlédnout v říjnu před budovou krajského úřadu na Dni otevřených dveří. Sbírka zahrnuje takové rarity jako La Mondiale Super Sport 500 Chaise Motor z roku 1927, kterých na světě existuje pouze několik kusů. Odborníci tyto skvosty oceňují kvůli unikátní konstrukci, kterou považují pro historii motosportu za převratnou.

Věřím, že celá expozice bude pro návštěvníky velkým tahákem. Ocení ji určitě nejen odborníci, ale i laici a tipuji, že velký úspěch bude mít především u tatínků a jejich dětí. Já jsem v mládí žádný motocykl neměl, protože mi to rodiče nedovolili. Tehdy jsem se cítil nesmírně ukřivděně, ale z dnešní pozice rodiče už tento jejich postoj chápu,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Návštěvníci si kromě strojů z období 20. až 70. let minulého století od předních světových výrobců mohou prohlédnout i repliku retro dílny z 30. let minulého století. Součástí expozice je i velká sbírka příslušenství a doplňků k motocyklům, například díly motorů, převodovek, tlumiče nebo čerpadla. Vybudování expozice i vlastní provoz financoval ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj. Podmínkou poskytnutí daru kraji bylo kromě zpřístupnění unikátní sbírky veřejnosti také vybudování restaurátorské dílny, která začne vznikat v průběhu příštího roku.

Velmi si ceníme toho, že můžeme návštěvníkům našeho kraje nabídnout retrospektivní pohled do minulosti motorismu, v dílně je nechat nasát atmosféru dávné historie s vůní benzínu a současně zejména mladým lidem se zájmem o techniku přiblížit překotný vývoj v tomto odvětví za poslední desítky let,“ říká Ivan Strachoň, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro investice a cestovní ruch. Dodává, že jedinečnost této sbírky je také v příbězích, které se k jednotlivým motocyklům vážou a se kterými se mohou v rámci prohlídky seznámit návštěvníci expozice, která bude zařazena do stezky technických atraktivit Moravskoslezského kraje s názvem TECHNO TRASA.

Expozice se poprvé návštěvníkům slavnostně otevře v sobotu 7. 11. Otevírací doba je celoročně od úterý do neděle od 10 do 17 hodin. V pavilonu C se bude nacházet i infocentrum, kde si návštěvníci budou moci zapůjčit a v klidu si přečíst časopisy z historie motorismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…