Národní knihovna: Fasáda Národní knihovny v Křižovnické ulici září novotou

14.12.2013 13:22

Praha, Klementinum: Fasáda budovy Národní knihovny ČR v Křižovnické ulici prošla zásadní renovací, která se zdaleka netýkala jen nového, ale historicky adekvátního nátěru. Součástí oprav byla také kompletní výměna 85 oken a montáž ztužujících táhel. V současné době dosud pokračují kamenické a kovářské práce, které budou dokončeny během listopadu.

Národní knihovna: Fasáda Národní knihovny v Křižovnické ulici září novotou
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

V rámci revitalizace areálu Klementina proběhla v letošním roce také očím veřejnosti dobře viditelná renovace fasády budovy Národní knihovny ČR směrem do rušné Křižovnické ulice. Práce na fasádě o rozloze zhruba 2000 m2 trvaly od jara do podzimu letošního roku. Poškozená původní vrchní silikátová barva včetně převážně vápenných podkladových barev a podkladní omítky o průměrné tloušťce cca 6 mm musela být mechanicky odstraněna a omyta tlakovou párou. V některých místech bylo nutno fasádu opatřit speciálními zábaly a znovu omýt tlakovou párou, než bylo možné uvolněnou omítku a případné kaverny (do 5 % celkové plochy) doplnit omítkovou směsí. Soklová omítka do úrovně dvou metrů nad terénem musela být vzhledem k velkému zasolení a značné degradaci odstraněna až na podkladní zdivo.

V průběhu uvedených prací se po dobu zhruba dvou měsíců provádělo vzorkování použitých materiálů. Po jeho dokončení za účasti odborníků MHMP OPP, NPÚ, členů poradního sboru pro revitalizaci Klementina a zástupců investora byl odsouhlasen technologický postup provedení finální podoby nové fasády. Pro finální opravu pak byly použity profesionálně vyrobené omítkové směsi; výsledná současná barevnost vznikla na základě pečlivého výběru a přípravy směsi z přírodně zabarvených písků. Povrchová úprava byla podle architektonického návrhu prováděna metodami někdejších stavitelů - tj. utahováním a hlazením ocelovými a dřevěnými hladítky.

Součástí renovace fasády byla rovněž výměna 85 značně dožilých a z hlediska architektonických i tepelně technických vlastností nevyhovujících starých oken. „Původní okna jsou datována přibližně do doby po ‘Machoňovské rekonstrukci‘ až po 60. léta, jednalo se tedy jednoznačně o okna novodobá. Nová okna mají lepší tepelně izolační vlastnosti – větší tepelný odpor a zlepšenou spárovou průvzdušnost), které se projeví úsporou nákladů na vytápění. Z architektonického hlediska došlo k podstatnému vylepšení fasády v této turisticky velmi významné lokaci,“ uvedla Ing. Alena Jankovcová, vedoucí Oddělení přípravy investic.

Dalším zásahem do fasády byla montáž ztužujících táhel nad prvním, druhým a třetím nadzemním podlažím tzv. Křižovnické chodby. „V menší míře šlo o náhradu za porušená dožilá táhla, zbytek táhel byl přidán z důvodu prevence. Při mechanických a chemických zkouškách materiálu původních táhel na odborném pracovišti byla totiž zjištěna špatná kvalita použité oceli, která obsahuje cizorodé vměstky,“ vysvětluje Alena Jankovcová. Instalací nových táhel bude zajištěna větší stabilita kleneb, kterými jsou zastropeny tyto tři chodby a omezí se tak výskyt poruch atraktivních nástěnných maleb v těchto prostorách.

Kamenické práce na vstupním portálu a kamenných okenních ostěních i kovářské práce na mřížích by měly být dokončeny v průběhu letošního listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Národní knihovna

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…