Národní památkový ústav: Video prohlídky kamélií v Rájci nad Svitavou

11.03.2021 12:39

V zámeckých sklenících v Rájci nad Svitavou, které jsou v současné době z důvodů protiepidemických opatření veřejnosti nepřístupné, nakvétají stromy a keře půvabných kamélií. Rostliny zůstávají uvězněny před zraky návštěvníků a potěšit se jejich krásou mohou jen zahradníci, kteří o ně pečují.

Národní památkový ústav:  Video prohlídky kamélií v Rájci nad Svitavou
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Nechceme si tuto krásu nechat jen pro sebe a prostřednictvím krátkého videa umožníme i vám nahlédnou jak to ve sklenící zámku v Rájci nad Svitavou vypadá. Video najdete ZDE.

Zámecká sbírka kamélií v Rájci nad Svitavou se zrodila na základě historické tradice pěstování květin a tropických rostlin místními zahradníky zaměstnanými rodinou Salm-Reifferscheidt. V roce 1973 byly na zámek přivezeny, z Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích u Prahy, matečné rostliny kamélií. Současný soubor obsahuje více než 250 klasických i méně známých odrůd kamélií, zastoupených ve více než pěti set rostlinách.

Staré kamélie (zvané matky) jsou vysázeny ve velkých nádobách a každoročně se dvakrát stěhují. V pozdním jaře ze skleníku na záhon pod širým nebem a na podzim zpět do skleníku. Kamélie je poměrně náročná rostlina, která má své „mouchy“. Udržet sbírku v dobrém stavu je velké umění.

Zámecký zahradník se zabývá šlechtěním kamélií, sprašuje jejich květy, vysévá semena a hodnotí výsledky, ale také množí kamélie řízkováním. V době největšího květu, koncem února a začátkem března je královna zimních květin součástí historických zámeckých interiérů. V letošním roce to bohužel není možné, proto jsme pro naše návštěvníky připravili aspoň kaméliové prodejní okénko, které je otevřeno po zazvonění každou středu, čtvrtek a pátek od 10 do 15 hodin.

Kamélii si v Rájci nejen zakoupíte, ale získáte i cenné rady, jak na její pěstování a péči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…