Nemocnice Znojmo: Prvodárci darovali 23 940 ml krve

06.12.2019 14:21

Již podruhé se Nemocnice Znojmo zapojila do akce 450 ml NADĚJE. V rámci náboru prvodárců jich 5. prosince 2019 navštívilo Hematologicko-transfuzní oddělení 61 prvodárců. Krev darovalo 57 dárců.

Nemocnice Znojmo: Prvodárci darovali 23 940 ml krve
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Projekt 450 ml NADĚJE je primárně zaměřen na získávání bezplatných prvodárců krve pro transfuzní oddělení nemocnic po celé České republice. „Již v loňském roce jsme byli mile překvapeni zájmem prvodárců, kteří ve Znojmě přišli a letos jsme ze zájmu lidí opět nadšeni,“ informovala Xenie Mráčková, koordinátorka projektu 450ml NADĚJE. O poděkování dárcům se postarali partneři projektu. Letos prvodárci obdrželi např. čerstvé bylinky, oplatky, víno a řadu voucherů.

„Čtyřem z příchozích dárců bohužel nemohla být odebrána krev. Důvodem byly obvykle změny v krevním obraze jako například zvýšený počet bílých krvinek či nedostatek červených. U jedné prvodárkyně pak tetování, které v minulých dnech absolvovala a byl tedy nutný odklad dárcovství o šest měsíců“ popsal primář Hematologicko-transfuzního oddělení Jan Simonides. Znojemská nemocnice má v databázi více než 5500 dárců, z toho je aktivních 3800. Ročně se provede 5800 odběrů krve, 2500 odběrů plazmy, 65 odběrů trombocytů. Největší spotřebu v nemocnici transfuzních přípravků mají chirurgická oddělení (chirurgie, ortopedie, gynekologie) a hematologická ambulance. 

„Zájem lidí, kteří se dnes rozhodli darovat krev a pomoci tak dalším mě velmi mile překvapil. Byl bych rád, kdyby se z dnešních prvodárců stali dárci pravidelní a rozšířili tak náš registr,“ sdělil Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Zájemci, kteří chtějí darovat krev a nestihli tuto akci mohou přijít každé úterý a středu od 7:00 do 9:00 hodin, kdy odběry běžně probíhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…