Nové projekty Českého rozhlasu vstupují do digitálního vysílání

01.02.2013 11:47

Nabídka digitálního rozhlasového vysílání (DAB) se od 1. března rozroste o nové projekty Českého rozhlasu. Majitelé digitálních přístrojů nově naladí tři stanice, z nichž dvě dosud vysílaly pouze na internetu: ČRo Rádio Junior, ČRo Jazz a ČRo Plus.

Nové projekty Českého rozhlasu vstupují do digitálního vysílání
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Zástupci Českého rozhlasu to oficiálně oznámili na čtvrtečním semináři v poslanecké sněmovně, který se modernímu způsobu šíření rozhlasového signálu věnoval.

Rádio Junior je pohádkové vysílání pro děti do 12 let, které Český rozhlas spustil 1. listopadu 2012. Celý den vybírá to nejlepší z české a slovenské tvorby pro děti, pohádkami počínaje a dobrodružnými příběhy na pokračování konče. Pořady bez reklam prokládají veselé písničky a vtipné taháky do školy, například výuka vyjmenovaných slov. Více na www.radiojunior.cz

Český rozhlas Jazz (v současnosti pod názvem Eurojazz) je stream zaměřený na jazz ve vysoké kvalitě, v širokém žánrovém rozpětí od jeho počátků po aktuální fúze. Ačkoliv oslovuje také příznivce starších jazzových žánrů (swing, hard-bop), těžiště jeho dramaturgie je v současné produkci, z větší části evropské. Nezbytnou součástí jeho produkce jsou obsáhlé webové stránky. Více na jazz.rozhlas.cz

Český rozhlas Plus je stanice mluveného slova s důrazem na kvalitní publicistiku, analytický přístup a diskusní pořady. Stanice nebude vysílat žádnou hudbu a její start je naplánován od 1. března.

Český rozhlas je na digitalizaci připraven po technické i programové stránce. Od března  spouštíme novou stanici Český rozhlas Plus. Digitální vysílání dále rozšiřujeme o Rádio Junior a Český rozhlas Jazz. Pro další vývoj je však nutná součinnost všech zainteresovaných stran – státu, vysílatelů, operátorů sítí, výrobců a distributorů přijímačů. Chceme být po vzoru zahraničních veřejnoprávních rozhlasů lídrem digitalizace. Víme, že toto je naše úloha a že to od nás veřejnost očekává“, říká Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu

Signál digitálního rozhlasového vysílání se v posledních týdnech rychle rozšiřuje do dalších oblastí České republiky. Aktuálně pokrývá zhruba 50% obyvatel České republiky. Digitální sítě provozují tři operátoři, kteří získali příslušná oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu. Až 15 stanic naladí posluchači v Praze, Středočeském kraji, v Brně a okolí, v Moravskoslezském kraji, ve východních Čechách, na Liberecku, na Příbramsku, Plzeňsku, Českobudějovicku a v Karlovarském kraji. V den semináře byly spuštěny další vysílače v Ústeckém kraji a v Praze.

Český rozhlas na čtvrtečním semináři, který uspořádal společně s Volebním výborem PS PČR, představil také 4 klíčové body k úspěšnému dokončení rozhlasové digitalizace:

Stát by měl vyhlásit harmonogram rozvoje zemského digitálního rozhlasového vysílání s konkrétním nejpozdějším termínem přechodu z analogového na digitální vysílání.

Českému rozhlasu by měly být napevno vyhrazeny kmitočty pro digitální šíření jeho stanic, včetně toho, že se Český rozhlas stejně jako Česká televize stane provozovatelem vlastního multiplexu veřejné služby.

Televizní digitalizace ukázala, že je vhodné mít k dispozici národní orgán, který může efektivně koordinovat postup všech subjektů. Podle tohoto vzoru by měly zúčastněné strany založit Národní asociaci pro rozhlasovou digitalizaci (NA DAB), jejímiž členy by kromě Českého rozhlasu, zástupců ministerstev a státních úřadů byli držitelé licencí, automobilky, operátoři, obchodníci s elektronikou atd.

Stát musí vytvořit motivaci pro soukromé provozovatele. Novela vysílacího zákona by mohla například uvolnit pravidla pro vlastnictví digitálních stanic.

Kromě Českého rozhlasu se v průběhu semináře zavázaly k jasné podpoře digitalizace také komerční subjekty: skupina Lagardére Active ČR a držitel historicky první digitální licence, taneční stanice SeeJay Radio. Jednomyslné usnesení podporující DAB schválila rovněž Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Na akci v poslanecké sněmovně naváže během podzimu mezinárodní konference o digitálním rádiu, kterou Český rozhlas plánuje jako součást oslav 90. výročí rozhlasového vysílání na našem území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…