Pardubický kraj: Podpora sportu patří mezi nejvyšší v historii

12.01.2019 10:07

Zástupci zastřešujících sportovních svazů v regionu jednali ve středu s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a krajským radním pro oblast sportu a cestovního ruchu René Živným.

Pardubický kraj: Podpora sportu patří mezi nejvyšší v historii
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

V sále Jana Kašpara se sešlo přes 20 zástupců regionálních svazů od fotbalu a hokeje přes házenou až po krasobruslení. Jedním z hlavních témat byla dotační politika kraje v oblasti sportu, jelikož za poslední roky velmi výrazně narostla, což pozitivně vnímají jak svazy, tak jednotlivé sportovní kluby. Mezi další témata patřila podpora sportu ze strany státu, měst, ale také problematika fungování Olympiády dětí a mládeže.

„Za poslední roky došlo k výraznému nárůstu finančních prostředků pro sport ve všech jeho podobách. Jsem přesvědčený, že naše dotační tituly jsou pro sportovní svazy a kluby vzhledem k jejich stabilitě a jednoduché administraci velmi přívětivé. V průběhu roku nepředpokládáme v rámci přesunů financí ze zvýšeného inkasa daní, že bychom navyšovali raketově podporu v rámci jednotlivých dotačních titulů. Pro letošní rok je rozpočtovaná podpora ve výši 40 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který zároveň připomněl jednu z krajských zásad při podpoře sportu. „Musíme si uvědomit, že rozpočtové určení daní dává finanční prostředky na sport především městům a obcím, a proto se chceme i nadále držet zásady, že kraj není druhá radnice, a proto považujeme za logické, že by podpora kraje vůči městu měla být minimálně v poměru jedna ku dvěma,“ řekl hejtman, podle kterého je cílem obdobných setkání především vzájemná informovanost a výměna zkušeností, a to jak mezi svazy mezi sebou, ale především ve vazbě na Pardubický kraj. „Společně se svazy připravíme seznam úspěšných reprezentantů, kterým bychom formou individuálních dotací mohli přispět na jejich přípravu, protože se často jedná o velmi úspěšné medailisty. Bohužel však řada z nich velmi složitě hledají na svoji přípravu peníze,“ doplnil jedno z projednávaných témat hejtman Netolický.

Krajský radní René Živný, do jehož gesce sport spadá, hovořil především o jednotlivých krajských dotačních programech v oblasti sportu. „Již v únoru bude krajské zastupitelstvo schvalovat finanční prostředky pro kluby působící v nejvyšších soutěžích a střešní organizace. Chceme, aby se k nim podpora vzhledem k probíhající sezoně dostala co nejdříve. V rámci ostatních dotačních programů bude o podpoře rozhodovat dubnové zastupitelstvo, jelikož lhůta pro podání žádostí je nastavena do konce ledna,“ uvedl René Živný.

Kromě jednotlivých sportovních svazů byli jednání přítomni také představitelé České unie sportu. „Pardubickému kraji patří za poslední roky spolupráce velký dík, protože došlo k velkému nárůstu finančních prostředků v rámci několika posledních let. Zatímco v době, kdy kraje vznikaly, byla podpora oproti ostatním regionů relativně nízká, dnes patří při přepočtu na počet obyvatel do vyšších pater,“ uvedl místopředseda České unie sportu v Pardubickém kraji Petr Klimpl.

Zástupci sportovních svazů si kromě snadné administrace žádostí pochvalují také včasné zaslání finančních prostředků oproti prostředkům státu či měst. Další debata se točila okolo systémové podpory sportu či Olympiády dětí a mládeže. „Bohužel se tento projekt, který je jako takový samozřejmě velmi prospěšný a pro děti motivační, dostal do finančních rozměrů, které začínají být pro kraje neúnosné, na což jsme upozorňovali rovněž v rámci našeho pořadatelství zimní dětské olympiády. Budeme chtít jako Asociace krajů debatovat s Českým olympijským výborem o dalším směřování akce včetně výběru jednotlivých sportů,“ sdělil v rámci setkání hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…