Podnikatelská mise v čele s HK ČR na Česko-moldavském podnikatelském fóru

01.03.2013 12:23

Podnikatelská mise organizovaná Hospodářskou komorou České republiky dnes doprovází prvního místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga na jeho oficiální pracovní cesty do Moldavska. Celkem 11 zástupců českého byznysu, kteří mají zájem o navázání nových obchodních kontaktů a kontraktů, se účastní Česko-moldavského podnikatelského fóra, v rámci kterého probíhají dvoustranná jednání zástupců firem.

Podnikatelská mise v čele s HK ČR na Česko-moldavském podnikatelském fóru
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Fórum zahájil prvního místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg, vystoupil i místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Moldavska Iurie Leanca, viceprezident Hospodářské komory České republiky Josef cílek a v neposlední řadě i prezident Moldavské hospodářské komory Gheorghe Cucu.

„S Moldavskem má Česká republika dlouhodobě dobré vztahy. Naše spolupráce se s úspěchem rozvíjí v několika odvětvích, jako například ve vodohospodářství, či v developerských projektech. Pro Česko je Moldavsko důležitý ekonomický partner. V minulém roce dosáhla vzájemná obchodní výměna více než 64 milionů Euro, což byl nárůst oproti předcházejícímu období o více než 20 %,“ řekl úvodem Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí ČR a dodal: „Velmi slibná je kooperace v oblasti těžkého průmyslu, strojírenství a dopravy. Pro české firmy může být zajímavá i spolupráce v oblasti zemědělství, se zaměřením na potravinářský průmysl, či v oblasti zelených technologií a čističek vod.“

Hospodářskou komoru České republiky představil a reprezentoval její viceprezident Josef Cílek. „Jsme potěšeni, že se můžeme setkat nejen s hlavními představiteli Moldavska, ale i s moldavskými podnikateli. Řada z nás v Moldavsku není poprvé. Některé firmy zde již s úspěchem kooperují. Moldavsko pro české exportéry skýtá velký potenciál. Kromě již zmíněného strojírenství či zemědělství totiž mohou čeští exportéři najít uplatnění v oblasti IT, farmaceutickém průmyslu, či zdravotnických službách, s tím že Moldavsko má rovněž zájem na modernizaci zpracovatelského průmyslu,“ zmínil viceprezident Cílek a zároveň nezapomněl upozornit na skutečnost, že Moldavsko se v rámci Exportní strategie ČR, na jejímž vypracování se podílela i Hospodářská komora, řadí mezi 25 zájmových zemí.

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Moldavska ocenil oficiální návštěvu ministra zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga společně s podnikateli. Českou republiku označil za aktivního podporovatele Moldavska, a podnikatelské fórum za začátek velkých investičních projektů. Rovněž vyjádřil optimismus nad stávající nelehkou ekonomickou situací. Prezident moldavské hospodářské komory poté ocenil iniciativu HK ČR a vyzdvihl vzájemnou kooperaci, která je dlouhodobě na velmi dobré úrovni, a která byla v roce 2008 zpečetěna vzájemnou dohodou o spolupráci.

Na Česko-moldavském podnikatelském fóru se české podniky setkávají se svými protějšky v rámci dvoustranných jednání zástupců firem. „Moldavsko má během 3 let investovat až 42 miliónu eur do rozvoje sítí vysokého napětí. Dnes se v rámci podnikatelského fóra plánujeme sejít s moldavským zástupcem ministerstva hospodářství a to z toho důvodu, že máme velký zájem o poptání v tendru na modernizaci těchto sítí,“ říká Jiří Ondráček, výrobní ředitel FINELINE s.r.o. Mezi podnikatelskou delegací je i firma Kovojas, zaměřená na kovoobrábění. „Již 15 let dodáváme speciální hutní materiály, jedná se o ocel vyšší kvality. S Moldavskem zatím nemáme žádnou zkušenost, jedná se o nové teritorium, nicméně věříme, že právě v rámci podnikatelského fóra navážeme nové cenné kontakty,“ říká Přemysl Jasiok, jednatel Kovojasu. Podnikatelského fóra se účastní i Vratislav Kokeš, manažer exportního a strukturovaného financování obchodu, ČSOB: „Jsem rád, že přestože Moldavsko patří ke specifičtějším teritoriím, můžeme v konkrétních případech s motivací podpory českého exportu a za podpory EGAPu hovořit o financování konkrétních projektů.“

První místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg se společně s viceprezidentem HK ČR Josefem Cílkem v dopoledních hodinách rovněž setkali s ministrem dopravy Moldavska Anatoliem Salaru a jeho dvěma náměstky, se kterými u kulatého stolu diskutovali o prohloubení spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury. V odpoledních hodinách se čeští podnikatelé setkají s velvyslancem České republiky v Kišiněvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…