Policie ČR: Obvinění za ovlivnění veřejných zakázek

04.02.2022 10:57 | Tisková zpráva

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech obvinili sedm fyzických a dvě právnické osoby z trestných činů „zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“, „pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži“ a „podvodu“.

Policie ČR: Obvinění za ovlivnění veřejných zakázek
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Uvedená věc se týká ovlivnění zakázek na zajištění náhradní autobusové dopravy při plánovaných drážních výlukách vyhlášených Českými drahami, a. s. Organizovaná skupina osob měla v roce 2020 získávat prostřednictvím bývalého zaměstnance Českých drah, a. s., informace o cenových nabídkách soutěžících u probíhajících poptávkových řízení za účelem získání zakázky pro předem spolupracujícího dodavatele s cílem obdržení finanční provize.

Celkem se mělo jednat o osm zakázek v celkové hodnotě 18 milionů korun, přičemž ve dvou případech došlo podle našich závěrů k dokonání trestných činů a v šesti případech k pokusům o jejich spáchání. Přímá škoda vzniklá Českým drahám a.s. byla stanovena na částku, přesahující tři miliony korun.

Trestní stihání všech fyzických osob probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí fyzickým osobám tresty odnětí svobody od 2 do 8 let.

Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…