Policie ČR odhalila památník padlým příslušníkům

06.11.2015 18:37

Policie České republiky věnuje u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války památník příslušníkům policie a četnictva, kteří položili své životy při obraně vlasti v letech 1938 až 1945.

Policie ČR odhalila památník padlým příslušníkům
Foto: policie.cz
Popisek: Policie ČR

„Památník je vzpomínkou na četníky a policisty, kteří přišli o život při výkonu své práce nebo se stali oběťmi záměrné likvidace v koncentračních táborech. Památník připomíná hrdiny v uniformě, kteří bránili naši zemi v předválečné době, především v příhraničních oblastech Československa, nebo v době války působili v českém odboji či se na konci války podíleli na osvobozování,“ uvedl ve svém projevu policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.

Práce na památníku se zahájily již v roce 2014. Prvním krokem bylo umístění památníku. Vzhledem ke spoluúčasti příslušníků policie a četnictva v II. národním odboji bylo zřejmé, že jeho místo bude na vojenském pohřebišti Olšanských hřbitovů.

Zevrubnou podobu památníku a jeho rozměry do jisté míry předurčil stávající ráz vojenského pohřebiště. Symbolicky se tím vyjádřila sounáležitost s těmi, kteří se o osvobození naší země zasloužili a jejichž památníky a hroby jsou v blízkém okolí.

Konkrétní podobu památníku pak určily okolnosti související s hrdinskými činy policistů a četníků a s dobou, ve které se udály. Ideový záměr zaměřený na zpodobnění státnosti a oddanosti vytvořila pracovní skupiny složená z pracovníků Policejního prezidia. Umělecky myšlenku ztvárnil sochař MgA. Jiří Kašpar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …