Policisté získali nové koně z Maďarska

05.03.2017 19:10

Policejní hipologové představili veřejnosti nové koně tzv. anglonormanského typu teplokrevných koní z maďarského hřebčína Mezohegyes.

Policisté získali nové koně z Maďarska
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Tento hřebčín je centrem šlechtění plemene Nonius a k jeho hlavním úkolům v současné době patří záchrana historických hodnot tohoto plemene.

Plemeno Nonius vzniklo v 19. století a jeho předkem byl pětiletý hřebec Nonius Senior, kterého ukořistili v době napoleonských válek ve Francii a společně s dalšími hřebci importovali do císařského hřebčína Mezohegyes. Hlavním jejich cílem bylo vyšlechtit mohutnějšího těžšího tažného koně využitelného pro potřeby armády a v hospodářství. Z historie víme, že Nonius Senior byl kůň malého tělesného rámce s velkou těžkou hlavou, krátkým krkem, vysokým kohoutkem, dlouhými zády, úzkými a nízkými končetinami. Díky výčtu exteriérových nedostatků nepatřil hřebec mezi často využívané pro další chov. Nicméně malé množství potomků však nezdědilo jeho vzhled a časem se ukázalo, že jsou velmi odolní.

V povaze je toto plemeno klidné, pracovité s živým temperamentem. Kůň velmi dobře spolupracuje s jezdcem, má živé prostorné chody a dobře se pohybuje. V povaze koně se snoubí dobrý charakter a odvaha. Koně dospívají v šesti letech a dožívají se vysokého věku.

O těchto vlastnostech se při komisionálním výběru koní přesvědčili i jednotliví zástupci oddělení služební hipologie a z nabízených hřebců vybrali tři. Ještě před započetím využívání koní přímo pro policejní účely v terénu, musí všechny koně projít dvanácti měsíční přípravou a výcvikem.

1.JPG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…