Pražský dopravní podnik loni uspořil na provozních nákladech stovky milionů. Profitují z toho cestující i zaměstnanci

25.04.2017 18:01

Vedení Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) bere na vědomí schválení hospodářského výsledku firmy ze strany hlavního akcionáře, Magistrátu hlavního města Prahy. Managementu DPP se daří napravovat nehospodárnosti z minulosti.

Pražský dopravní podnik loni uspořil na provozních nákladech stovky milionů. Profitují z toho cestující i zaměstnanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

„Tato čísla jsou jasným důkazem, že naše snaha o snižování provozních nákladů se jednoznačně vyplácí. Díky našemu přístupu jsme oproti plánu zvýšili kladný provozní výsledek o 261 milionů korun,“ říká Martin Gillar, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Ještě lepších výsledků dosáhl loni DPP v úsporách na přímých provozních nákladech. „Ve vybraných nákladových položkách  jsme náklady snížili o více než 430 milionů korun, to je výborný výsledek,“ tvrdí Peter Hlaváč, ekonomický ředitel DPP, s tím, že se Dopravnímu podniku povedlo snížit náklady zejména v oblasti správní režie a obslužných činností.

DPP letos investuje 6,6 miliardy korun.  Mezi investiční priority patří modernizace bezpečnostních technologií v metru, dodávky tramvají 15T, rekonstrukce stávajících tramvajových tratí, intenzivní příprava nových tramvajových tratí a výstavby bezbariérových přístupů do metra. Z toho potom těží cestující pražské MHD.

Z hospodaření DPP mají radost i zaměstnanci, kterých je téměř 11 000. Na sklonku loňského roku se jejich zástupci dohodli s vedením Dopravního podniku na zvýšení mezd o téměř dvě procenta.

DPP dosáhl v loňském roce účetního zisku 1,836 miliardy korun. Výsledek výrazně ovlivnilo přerušení daňového odepisování dlouhodobého hmotného majetku.

DPP disponuje k současnému datu uplatnitelnými daňovými ztrátami ve výši 6.963 mil. Kč, kterým postupně vyprší datum možného uplatnění. Po provedené analýze představenstvo DPP schválilo jejich využití formou přerušení daňového odepisování dlouhodobého hmotného majetku ve zdaňovacím období 2016.

Tato nepeněžní operace, podpořena stanoviskem daňového poradce, vedla v roce 2016 k významnému zvýšení účetního výsledku hospodaření DPP o 960 mil. Kč. Nejedná se tedy o výnos, ale pouze o účetní operaci, prostřednictvím které DPP využil kumulované daňové ztráty z minulých let. I přes značné vylepšení ukazatele finanční stability společnosti nebude DPP za rok 2016 platit daň z příjmů právnických osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…