Prima ZOOM: Natascha Kampuschová - Příběh unesené

17.12.2013 11:40

Příběh, který obletěl celý svět. To jméno zná snad každý, ale byla to popularita, o kterou by snad nikdo nestál. Ukážeme vám unikátní zpověď a ojedinělé záběry.

Prima ZOOM: Natascha Kampuschová - Příběh unesené
Foto: iprima.cz
Popisek: Loga TV Prima

Nepochopitelný příběh uvidíte v premiéře 18. 12. v 17.50 na Prima ZOOM

Když jí bylo teprve deset, byla unesena pomateným mužem, který ji následujících osm let držel v zajetí a své dospívání strávila v místnosti o velikosti pět metrů čtverečních. V roce 2006 se jí podařilo utéct. Svět díky tomu objevil neobyčejně inteligentní mladou ženu. Nejen že Peter Reichard natočil s Nataschou Kampusch 14 hodin rozhovorů. Byl také vůbec prvním filmařem, jemuž se podařilo získat exkluzivní přístup do domu, kde byla uvězněna.

Začalo to 2. března v roce 1998, když šla Natascha ráno do školy a najednou uviděla bílou dodávku. Jakmile se přiblížila k muži, který stál poblíž, vydal se k ní, popadl ji a odtáhl do dodávky. Po nějaké chvíli zaparkovali v garáži, muž ji zabalil do deky a odnesl do domu. Natascha se ocitla v cele, ze které se jen tak nedostane. Ležela na podlaze a všude byla naprostá tma.

Její matka tvrdí, že vždycky chodila včas, takže když na ni čekala již 10 minut a poté se dozvěděla, že Natascha do školy vůbec nedošla, věděla, že je zle.

Zavolala policii a začalo pátrání. Svědci vypověděli, že viděli bílou dodávku, a tak policie začala vyšetřovat. Byla uvězněna pod zemí a po cestě dolů se muselo otevřít několik dveří a překonat mnoho dalších překážek, což vyžadovalo velké úsilí. Cela byla velmi mokrá a vlhká, což způsobovalo plíseň. Všude byla cítit zatuchlina. Později nainstaloval únosce do cely časový spínač se světlem a domácí telefon, díky kterému se s ním mohla spojit, když něco potřebovala.

Únosce se jmenuje Wolfgang Priklopil. Svobodný, 35 letý komunikační technik, bez záznamu v trestním rejstříku.  Bydlí v domě své matky. Policie již prověřila jeho dodávku, ale protože měl muž alibi, policie udělala pouze zápis a založila ho do složky.

Priklopil ji mučil a ponižoval. Nechal ji hladovět, a když byla neposlušná, škrtil ji nebo dokonce i bil. Donutil ji nosit na hlavě plastové sáčky a připínat si je sponkami a gumičkami, což bylo velmi nepříjemné a bolestivé. Musela si ostříhat vlasy. Po nějaké době, když zjistil, že je Natascha příliš vyděšená na to, aby utekla, začal ji pouštět do domu. Musela tam vykonávat domácí práce, ale nesměla zanechat žádné otisky. Priklopil byl velmi šetrný a pečlivý, co se týče hygieny, a tak si nikdo nevšimnul něčeho zvláštního. Ani matka, babička, ani kamarádi, kteří ho chodívali navštěvovat. Když jste zavřeni v tmavé cele, bez elektřiny a máte hlad, začnete si říkat, zdali to má všechno smysl. I Natascha uvažovala o tom, všechno to skončit. Ale dál věřila a nevzdala to. Po několika letech jí dovolil jít s ním v noci na zahradu asi na 5 minut. A Natascha byla velmi šťastná, protože se mohla dotknout stromu nebo cítit vítr. Uplynulo 7 let a z Nataschy je mladá žena. Dále pracuje pro Priklopila a věří, že se odsud někdy dostane. Za 8 a půl roku od únosu ale nastane den D a Natascha se rozhodne utéct. Při vysávání auta nechá vysavač zapnutý, a když se únosce vzdálí, Natascha utíká otevřenými vraty, co nejrychleji může. Dívka se dostává do rukou policie a stává se z ní mediální hvězda. Po neuvěřitelných 8 a půl letech se ocitá v normálním světě společně se svou matkou, která celou dobu nepřestala věřit, že je naživu.

Reprízy:

21.12. ve 13.40
24.12. ve 22.00
27.12. v 10.35
31.12. v 01.30
2.1.     v 7.15

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…