Program Nová zelená úsporám ode dneška přijímá žádosti o dotace

15.05.2015 13:01

Státní fond životního prostředí ČR přijímá ode dneška žádosti o dotaci v letošním pokračování programu Nová zelená úsporám. Letos je v něm pro žadatele připraveno celkem 1,1 miliardy Kč. Zažádat o peníze na energeticky úsporná opatření můžou majitelé rodinných domů, pro něž je letos vyhrazeno 600 milionů, a také vlastníci pražských bytových domů, na něž se nevztahují jiné dotační programy Ministerstva pro místní rozvoj a na které dá MŽP v tomto roce 500 milionů.

Program Nová zelená úsporám ode dneška přijímá žádosti o dotace
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

V letošním roce je nově možné získat příspěvek i na menší energetické úpravy, tzv. dílčí opatření, ovšem s podmínkou snížit spotřebu energie minimálně o 20 %. Toho se dá dosáhnout třeba výměnou oken a dveří a dílčím zateplením.

„Toto je jedna z novinek, které letos program přináší, naším cílem bylo zjednodušit podmínky programu a otevřít ho tak širšímu okruhu žadatelů. Na dotace tak budou moci dosáhnout i ti, kteří aktuálně nemají pohromadě více peněz na nákladnější rekonstrukce, ale budou zateplovat postupně. Díky tomu se program stává dostupným takřka všem majitelům domů. Kromě toho pokračujeme ve zrychlování administrativy a zjednodušování byrokracie, tedy papírování. Zkracujeme lhůty Státního fondu životního prostředí na administraci programu. Maximálně 3 týdny bude trvat schválení žádosti, 3 týdny bude mít Fond na kontrolu dokumentace a výpočet výše dotace a 3 týdny pak na vyplacení finančního příspěvku. Předpokladem pro dodržení těchto lhůt je samozřejmě bezchybná žádost i realizace a její doložení dokumentací. Pevně věřím, že letos bude program díky těmto novinkám pro žadatele atraktivnější, s podáním žádosti by tedy neměli váhat,“vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Majitelům rodinných domů nabízí NZÚ v aktuálně vyhlášených výzvách zhruba 25–55% výši podpory pro jednotlivá opatření. Celková maximální podpora přitom činí 50 % ze způsobilých výdajů, které nesmí překročit. U pražských bytových domů se dotace pohybuje od 15 do 20 % způsobilých výdajů.

Stejně jako v minulých výzvách Nové zelené úsporám je možné zažádat o dotaci před, v průběhu i po dokončení realizace podporovaných opatření vedoucích k úsporám energií. Pokud by ale někdo chtěl zažádat o příspěvek v době, kdy už práce na svém domě dokončil, musí si ověřit, zda tak, jak je provedl, splňují podmínky programu, konkrétně nastavení jednotlivých podporovaných opatření. Kompletní podmínky k programu NZÚ najdete na této internetové adrese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…