První vojenský kaplan Mons. Tomáš Holub se stal novým diecézním biskupem v Plzni

01.05.2016 20:00

Od soboty 30. dubna je Mons. Tomáš Holub novým biskupem v plzeňské diecézi. Při slavnostním obřadu v katedrále svatého Bartoloměje přijal biskupské svěcení z rukou Dominika kardinála Duky.

První vojenský kaplan Mons. Tomáš Holub se stal novým diecézním biskupem v Plzni
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Biskupské svěcení přijal Mons. Tomáš Holub z rukou J. Em. Mons. Dominika kardinála Duky

Za resort obrany se slavnostního obřadu zúčastnili státní tajemník Ministerstva obrany Petr Vančura, náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Josef Bečvář, zástupci vojenských kaplanů a další představitelé Armády České republiky.

Mons. Tomáš Holub vystřídal svého předchůdce Františka Radkovského, který plzeňskou diecézi vedl od jejího vzniku v roce 1993. Holuba jmenoval biskupem po více než ročním hledání kandidáta papež František letos 12. února.

Kromě kardinála Duky se na Holubově svěcení podílel i jeho předchůdce František Radkovský a biskup z partnerské diecéze v německém Řeznu Rudolf Voderholzer. Pozdrav novému biskupovi poslal prezident republiky Miloš Zeman. Armádu České republiky reprezentoval náčelník generálního štábu Josef Bečvář, který Holuba dobře zná z doby, kdy působil jako armádní kaplan.

„Ty jsi kus svého života spojil s armádou a významně ses zasloužil o to, že duchovní služba má mezi českými vojáky vysoký kredit,“ řekl ve svém projevu v katedrále generálporučík Josef Bečvář a poté připomněl začátky Tomáše Holuba jako vojenského kaplana. „Tvé jméno je spjato s českou armádou od roku 1996, kdy jsi byl jako první kaplan české jednotky vyslán na misi v Bosně a Hercegovině. Po svém návratu ses stal kaplanem 4. brigády rychlého nasazení a zároveň ses zasloužil o to, že po více než padesáti letech byla v armádě obnovena duchovní služba.“

Hlavním armádním kaplanem do roku 2006

Tomáš Holub působil v Armádě České republiky jako hlavní kaplan až do roku 2006, kdy se vrátil do služby v Římskokatolické církvi, ale stále působil na ministerstvu obrany jako poradce pro duchovní službu v armádě. „Máš zásluhu na tom, že Duchovní služba Armády České republiky není jen záležitostí jedné církve, ale že se na ní podílí všechny křesťanské církve působící v naší zemi,“ dodal závěrem ve svém projevu generál Bečvář a do nové služby popřál biskupovi mnoho úspěchů.

Po ukončení bohoslužby nový plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub spolu s představiteli Ministerstva obrany ČR, Armády ČR a Města Plzně uctili památku padlých položením květin u pomníku generála G. S. Pattona. Tomáš Holub tak chtěl spolu s dalšími vzácnými hosty vzdát úctu odvaze a dobrému srdci mladým mužům a ženám, kteří se vylodili na starém kontinentu na plážích severní Francie a přes ohromné oběti přijeli do Československa.

„Tímto pietním aktem chce Mons. Holub ale vzdát hold i všem českým vojákům, kteří nasazují své životy pro pokoj a mír nejen u nás doma, ale všude ve světě, kam jsou vysláni,“ řekl ve své promluvě hlavní kaplan Armády ČR podplukovník Jaroslav Knichal. „V tuto chvíli proto vzpomeňme i na ty, kteří pro naši vlast položili to nejcennější, vlastní život a vzpomeňme i na jejich rodiny.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…