Ředitelství silnic a dálnic je na zimní údržbu připraveno

06.11.2015 12:20

Postupně klesající podzimní teploty jsou pro silničáře důrazným upozorněním, že údržbářům pomalu začíná každoroční shon.

Ředitelství silnic a dálnic je na zimní údržbu připraveno
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Letos se o průjezdné dálnice a rychlostní silnice bude starat téměř 700 zaměstnanců ŘSD. Jednotlivá střediska správy a údržby jsou při průměrných srážkách schopna odklidit sníh z nejdůležitějších tahů po celé republice nejdéle do dvou hodin. Do připravených směn je zařazeno celkem 544 řidičů a 152 dispečerů.

ŘSD musí i při silném sněžení zajistit průjezdnost skoro 900 kilometrů nejvytíženějších komunikací v celé ČR. Vlastními pracovníky, zaměstnanci SSÚD, je zajišťována údržba dálnic a cca 107 km rychlostních silnic. Zbývající úseky rychlostních silnic jsou udržovány dodavatelsky na základě smluv uzavřených ŘSD nebo MD. Na jedno SSÚD připadá přibližně 50 km dálnice.

Kromě zaměstnanců jednotlivých SSÚD leží každoročně tento náročný úkol na specializované technice. ŘSD má k dispozici celkem 169 sypačů. Připraveno je rovněž 50 universálních vozidel s různým technickým vybavením – při velké sněhové nadílce například přijdou ke slovu mohutné frézy, schopné zvládnout i ty největší závěje. Ve skladech podél silničních tahů je připraveno 40 tisíc tun soli a solného roztoku, k 1. 11. 2015 bylo celkem navezeno více než 50 tisíc tun posypových materiálů včetně štěrku a dalších inertních materiálů. K nakládání do sypačů je připraveno 44 moderních nakladačů.

Pro zajišťování zimní údržby silnic I., II. a III. třídy bude k dispozici cca 1 666 ks sypačů, 175 ks sněhových fréz, 252 ks šípových pluhů a 600 nakladačů posypových materiálů.

Důležitým prvkem systému zimní údržby silnic jsou rovněž dispečerská pracoviště. Dispečeři mají k dispozici online obrazové údaje z dohledových kamer, informace o aktuálních hodnotách z meteorologických stanic, ale i ze snímačů umístěných přímo na vozovkách. Zaměstnanci center zároveň vyhodnocují krátkodobé, střednědobé, i liniové předpovědi ČHMÚ pro jednotlivé tahy. Součástí systému je i srážkový radar.

V souladu s legislativou ČR je zajišťování sjízdnosti řešeno ve třech pořadích důležitosti:

• do I. pořadí důležitosti jsou zahrnuty rychlostní silnice, většina silnic I. třídy a dopravně nejvýznamnější silnice II. třídy. Celkem jde o 9 422 km vozovek.

• do II. pořadí důležitosti jsou zahrnuty důležité silnice II. třídy a dopravně významné silnice III. třídy. Celkem jde o 14 002 km vozovek.

• do III. pořadí důležitosti jsou zahrnuty zbývající silnice II. a III. třídy vesměs místního dopravního významu. Celkem jde o 29 575 km vozovek.

Doba od zjištění vzniku závady ve sjízdnosti do doby výjezdu prvních mechanismů ke zmírnění této závady nesmí být v zimním období delší než 30 minut.
                 
Pořadím důležitosti jsou současně stanoveny i časové lhůty pro zmírňování závad ve sjízdnosti vozovek silnic po výjezdu mechanismů, tj.                                    
                                          
• do 2 hodin u rychlostních silnic   
• do 3 hodin u zbývajících silnic zařazených do I. pořadí důležitosti
• do 6 hodin u silnic ve II. pořadí důležitosti
• do 12 hodin u silnic ve III. pořadí důležitosti

ŘSD ČR má také na každém SSÚD provozuschopné centrum pro výrobu a distribuci solanky: jednak roztoku vody a chloridu sodného, jednak roztoku vody a chloridu vápenatého. Zásoba posypových materiálů je vypočítána pro průměrnou zimu, v případě zvláště drsného počasí je ještě možné sáhnout do nouzových rezerv.

Organizační, věcné, technické a technologické zásady zajišťování sjízdnosti vychází ze zákona o PK  č.13/1997Sb. v platném znění a jeho prováděcí vyhlášky č.104/1997Sb. v platném znění.

Zimní údržbou se podle pořadí důležitosti zmírňují závady vznikající povětrnostními vlivy a podmínkami za zimních situací ve sjízdnosti komunikací.

Informace o zimní výbavě, sjízdnosti silnic a dálnic, ale také informace zahrnující výkony zimní údržby na dálnicích, rychlostních silnicích a silnicích I. třídy naleznete na portálu www.dopravniinfo.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…