Rosatom: Druhá etapa vývoje ruského tolerantního paliva byla dokončena

05.03.2021 22:11

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom dokončila druhou etapu vývoje ruského tolerantního paliva, díky kterému jaderné elektrárny dosáhnou nové úrovně bezpečnosti. Tolerantní palivo má vyšší odolnost vůči haváriím a delší dobu vydrží v bezpečném stavu i při výpadku chlazení.

Rosatom: Druhá etapa vývoje ruského tolerantního paliva byla dokončena
Foto: red
Popisek: Rosatom

Ve výzkumném reaktoru MIR, který provozuje výzkumný ústav NIIAR (součást Rosatomu), byl dokončen druhý ozařovací cyklus palivových kazet s experimentálními tolerantními proutky pro reaktory VVER a západní typy tlakovodních reaktorů. Každá ze dvou kazet obsahuje 24 proutků se čtyřmi kombinacemi konstrukčních materiálů. Palivové tabletky byly vyrobeny z tradičního oxidu uraničitého a z uran-molybdenové slitiny s vyšší hustotou a tepelnou vodivostí. Pokrytí proutků tvoří zirkoniová slitina s chromovým povlakem, nebo slitina chromu a niklu. Po prvním a druhém ozařovacím cyklu bylo z každé kazety vyjmuto několik proutků, které prochází laboratorní analýzou a které byly nahrazeny novými dosud neozářenými vzorky. Po dvou cyklech v reaktoru MIR si všechny proutky uchovaly hermetičnost.

Dodatečně na objednávku Palivové společnosti Rosatomu TVEL začal v ústavu VNIINM (součást Rosatomu) výzkum a vývoj technologie výroby palivových tabletek z křemičitanu uranu (sloučenina křemíku a uranu U3Si2). Z této sloučeniny byl vyroben experimentální prut, který poslouží k odladění výroby prášku a tabletek.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

„Nový vývoj v oblasti tolerantního paliva byl otevřen díky tomu, že křemičitan uranu má řadu výhod. Za prvé má velkou hustotu a obsahuje velký objem uranu, který umožní přejít k delším palivovým cyklům, aniž by muselo být zvýšeno obohacení uranu 235. Za druhé má vysokou tepelnou vodivost a nízkou tepelnou kapacitu, takže je v aktivní zóně reaktoru naakumulováno menší množství tepla a palivové pokrytí má menší teplotu. A za třetí má nižší pracovní teplotu, což může přinést lepší provozní charakteristiky paliva,“ uvedl viceprezident pro vědeckou a technickou činnost a kvalitu společnosti TVEL Alexandr Ugrjumov.

Tolerantní palivo (z anglického accident tolerant fuel) je jaderné palivo odolné vůči mimořádným situacím v jaderné elektrárně. Dokonce i v případě ztráty schopnosti chladit aktivní zónu musí tolerantní palivo vydržet dostatečně dlouhou dobu v neporušeném stavu, zachovat si hermetičnost a nepřipustit rozběhnutí reakce, která na přehřátém zirkoniu rozkládá vodu na vodík a kyslík. Zavedení tolerantního paliva by posunulo bezpečnost a spolehlivost jaderných elektráren na zcela novou úroveň. V Palivové společnosti Rosatomu TVEL má na starosti výzkumné a konstrukční práce při vývoji tolerantního paliva výzkumný ústav VNIINM.

Palivová společnost Rosatomu TVEL zahrnuje podniky na výrobu jaderného paliva, konverzi a obohacování uranu, výrobu stabilních izotopů a výrobu obohacovacích centrifug, stejně tak i výzkumné a konstrukční organizace. Je jediným dodavatelem paliva pro ruské jaderné elektrárny. Své palivo TVEL dodává do 75 energetických reaktorů v 15 zemích světa, do výzkumných reaktorů v 9 zemích světa a do transportních reaktorů ruské flotily jaderných ledoborců. Každý šestý jaderný energetický reaktor na světě používá palivo vyrobené TVELem. Palivová divize Rosatomu je největším výrobcem obohaceného uranu na světě.
V palivové divizi se aktivně rozvíjí nové oblasti chemie, metalurgie, skladování energie, 3D tisku, digitálních produktů a vyřazování jaderných objektů z provozu. Pod TVEL spadají společnosti, které mají v rámci Rosatomu na starosti aditivní technologie výroby a skladování energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…