Rozhlasový festival Prix Bohemia Radio zná vítěze

09.11.2013 13:34

30. ročník festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio má za sebou finálový večer, na kterém byli vyhlášeni vítězové všech soutěžních kategorií a poprvé předány Ceny Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře. Ve Studiu 1 Českého rozhlasu tak skončil čtyřdenní festival, který přinesl kromě soutěžní přehlídky také odborné a veřejné semináře, debaty s mezinárodními porotami nebo koncerty vážné i alternativní hudby.

Rozhlasový festival Prix Bohemia Radio zná vítěze
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Z celkem 136 přihlášených rozhlasových děl zvítězil v mezinárodní kategorii Dokument francouzský snímek Sesterství z tábora autorů Charlotte Rouault a Benoit Bories. V národní kategorii Drama se na prvním místě umístila adaptace knihy Nemesis, jejímž autorem je Jo Nesbø, v režii Aleše Vrzáka a s překladem Kateřiny Krištůfkové. Dílo s názvem Slovo o hudbě - Griegův Bergen od autora Petra Vebera se stal nejlepším v kategorii Pořad o hudbě. V kategorii Autoanonce (Selfpromotion) zvítězil příspěvek Ranní show – Dabing Evropy 2 autora Karla Kučery. V kategorii Zpravodajský příspěvek zvítězila reportáž Zneužívání dětí polskými kněžími od zahraničního zpravodaje ČRo v Polsku Petra Vavroušky. Cenu Thálie od Herecké asociace za herecký výkon v rozhlasové hře získala herečka Taťjana Medvecká.  

Ceny předal vítězům generální ředitel ČRo Peter Duhan spolu s ředitelem festivalu Prix Bohemia Radio Janem Simonem. Večerem provázelo divadlo VOSTO5, který přenášela stanice Českého rozhlasu Dvojka.  

Festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio se letos poprvé konal v Praze. Kromě soutěžní přehlídky se v rámci festivalu uskutečnil také slavnostní večer v Obecním domě, který uzavřel oslavy 90. výročí zahájení rozhlasového vysílání. V zcela zaplněné Smetanově síni zahrál Symfonický orchestr Českého rozhlasu spolu se sólisty Janem Simonem na klavír a Jitkou Hosprovou na violu. Generální ředitel ČRo Peter Duhan uvedl do rozhlasové síně slávy Lucii Výbornou, Jana Pokorného a rozhlasové legendy Karla Malinu a Karla Tejkala. Cenu Karla Kyncla získal zahraniční zpravodaj Ondřej Houska, Cenu Jiřího Ješe za nejlepší komentář Petr Příhoda. Zároveň předal Peter Duhan poděkování pěti nejštědřejším dárcům rozhlasové sbírky Pomáhejte s námi věnované obětem povodní.  

Na Žofíně proběhl koncert finalistů soutěže Concerto Bohemia, kde zahrál i absolutní vítěz soutěže Žesťový soubor Pražské konzervatoře s dirigentem Jiřím Šedivým. Rozhlasové Studio 1 se otevřelo také pro koncert alternativní hudby, kde zahrál Floex, ve Veletržním paláci zase soubor Ars Acustica.  

Seznam vítězů na prvních třech místech v každé kategorii najdete v příloze tiskové zprávy, více informací o celém festivalu pak na Prix Bohemia Radio.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…