S novými modely televizí LG můžete sledovat ve 3D i běžné vysílání

08.09.2012 9:40

Dávno je pryč doba, kdy jste museli pro perfektní 3D zážitek do kina. S konverzí 2D do 3D od LG budete mít kino doma.

S novými modely televizí LG můžete sledovat ve 3D i běžné vysílání
Foto: red
Popisek: LG - ilustrační foto

 

Televizory LG už nějakou dobu nabízí funkci převodu obrazu z 2D do 3D, čímž nabízí divákovi jedinečnou možnost, jak se plně ponořit do obsahu a být součásti toho, co se děje na obrazovce. Navíc nepotřebujete kupovat nic navíc, konverze umožní sledovat ve 3D i klasické digitální vysílání, tedy oblíbený pořad, seriál či dokument.

„Nabídka 3D filmů není v tento okamžik široká a konverze obrazu z 2D do 3D je možnost, jak se dívat na svůj oblíbený pořad. Navíc i kdyby se všechny nové filmy točily ve 3D, o starší tituly byste přišly,“ odhaluje kouzlo konverze Martin Malý, tiskový mluvčí LG Electronics. Novinky, které putují do kin i ve 3D, se totiž točí speciálním způsobem na dvě kamery, které simulují lidské oči. Díky LG konverzi ale budete moci sledovat ve třetím rozměru i starší filmy točené na jednoduché kamery.

Třetí rozměr (hloubka) se dopočítává skrze složité algoritmy, základním vodítkem je pro program kontrast a barevnost jednotlivých ploch. „U statických scén není potřeba tak složitého procesu, stačí takzvané zpožděné zobrazení, kdy se pro jedno oko obraz o něco málo zpozdí, čímž vzniká nádech plastičnosti,“ vysvětluje Martin Malý.

Existují dvě možnosti, jak převést obraz pomocí brýlí z 2D do 3D. „U LG využíváme pro LED televizory pasivní 3D technologii LG Cinema 3D, protože je jednak podle Evropské oční kliniky LEXUM šetrnější k očím oproti konkurenční a navíc není potřeba žádné napájení brýlí,“ upřesňuje Martin Malý. U aktivní technologie totiž dochází k blikání, protože obraz je střídavě posílán do jednoho a pak do druhého oka, čímž dochází k 3D efektu. Některým lidem je ale toto blikání nepříjemné a 3D obraz nesledovatelný. Výhodou pasivních brýlí je to, že nepotřebují žádné nabíjení, protože využívají FPR displeje, kdy je obraz rozdělen na liché a sudé řádky a každá skupina je určena jednomu oku. Divák tak sleduje obraz najednou oběma očima a brýle nepotřebují žádné napájení k tomu, aby usměrňovaly obraz do jednoho nebo druhého oka.

Obrovskou výhodou této technologie je možnost hraní her pro dva hráče, díky funkci Dual Play, na jedné obrazovce bez nutnosti vertikálního nebo horizontálního rozdělení obrazovky. Pomocí speciálních Dual Play brýlím každý hráč vidí pouze svůj náhled hry přes celou obrazovku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …