SOS dětské vesničky: Jen 47 procent Čechů přispívá na dobročinnost

02.09.2013 13:15

Tuzemské dobročinné organizace se potýkají s menším zájmem lidí pravidelně podporovat charitativní projekty, například péči o opuštěné děti. Motivovat především mladou generaci a lidi z větších měst mají pomoci i charitativní projekty na sociálních sítích.

SOS dětské vesničky: Jen 47 procent Čechů přispívá na dobročinnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Češi jsou poměrně štědří a soucitní, příležitostně na dobročinnost přispěje každý druhý Čech (47 %), ale jen 7 % dárců přispívá na dobročinnost pravidelně, vyplývá z průzkumu neziskové organizace SOS dětské vesničky. Počet dárců navíc klesá, oproti roku 2005 jich ubylo 14 %. Lidé na dobročinné účely loni darovali ročně v průměru 583 Kč.

„Ve valné většině případů se jedná o příležitostnou finanční podporu. Pravidelných dárců je bohužel minimum, což velmi omezuje možnosti dlouhodobé udržitelné péče o děti,“ shrnuje výsledky průzkumu Petr Lužný, národní ředitel Sdružení SOS dětských vesniček. Průzkum pro SOS dětské vesničky zpracovala agentura ppm factum research.

Nejčastějšími pravidelnými dárci jsou lidé z malých obcí do 5 tisíc obyvatel. „Stojí za tím pravděpodobně větší sociální soudržnost v menších obcích a tím i větší starost o osudy druhých lidí. K přispívání na dobročinné účely motivuje veřejnost především vědomí, pomoci znevýhodněným lidem, v našem případě dětem,“ dodává Petr Lužný.

SOS dětské vesničky se proto letos budou snažit přilákat nové dárce zejména z řad lidí žijících ve větších městech a mladší generace. Zájem o pravidelné dárcovství má pomoci  i internetová aplikace „SOS Zahradník“, která je dostupná na facebooku SOS dětských vesniček.

Sdružení SOS dětských vesniček se již 43 let stará formou dlouhodobé pěstounské péče o děti v nouzi, jež přišly o možnost vyrůstat ve vlastní rodině, zažily odmítnutí a v některých případech i zanedbávání či násilí. Od letošního roku nabízí i nové programy a služby. Více informací najdete na našich webových stránkách www.sos-vesnicky.cz Počet dětí v programech SOS dětských vesniček vzrostl od začátku roku o 45%

Zahradníci z Facebooku přesně vědí, kam jejich peníze putují

V zábavné interaktivní aplikaci „SOS Zahradník“ si budoucí „zahradník“ vybere dárek, který představuje jednu ze zájmových aktivit dětí v SOS dětských vesničkách a kterou by rád dětem „vypěstoval“. Aby dárek mohl růst a zrát, potřebuje být pravidelně „zaléván“ pomocí darovacích DMS zpráv. „Za každou DMS v hodnotě 30 korun přijde dárci na mobil unikátní kód. Tento kód stačí zadat ve facebookové aplikaci a už jen sledovat, jak vybraný dárek roste,“ vysvětluje Petr Lužný.

Dárci mají díky aplikaci okamžitou zpětnou vazbu a kontrolu nad tím, jak budou jejich prostředky použity. „Cílem projektu je získat finanční prostředky na  zaplacení zájmových kroužků či rozvojových programů pro děti v SOS dětských vesničkách,“ uzavírá Petr Lužný, národní ředitel Sdružení SOS dětských vesniček. Jedině díky pravidelným darům lze vytvořit zázemí, které dětem v nouzi ulehčí start do života.

Pěstounská péče je forma náhradní rodinné péče. Zůstávají při ní zachována práva a povinnosti biologických rodičů dítěte (pokud nejsou soudem zbaveni rodičovské odpovědnosti).

Sdružení SOS dětských vesniček je organizace poskytující komplexní servis služeb pěstounům, primárně jsou její služby zaměřeny na pěstounské rodiny s početnými sourozeneckými skupinami.

Sdružení SOS dětských vesniček

Cílem Sdružení SOS dětských vesniček je poskytnout dětem, o které se jejich původní rodina z různých důvodů nechtěla nebo nedokázala postarat, nový domov plný lásky a porozumění. V současné době vyrůstá ve třech českých SOS dětských vesničkách zhruba stovka dětí. SOS dětské vesničky fungují ve 132 zemích světa. V České republice mají SOS dětské vesničky více než čtyřicetiletou tradici. První vesnička vznikla v roce 1970 v Karlových Varech-Doubí, další byla postavena v roce 1973 v obci Chvalčov na Kroměřížsku a do třetí vesničky v Brně-Medlánkách se nastěhovaly první matky-pěstounky s dětmi v roce 2003. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…