SP ČR: Novelu zákoníku práce zaměstnavatelé nepotřebují

24.08.2016 22:38

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) nepovažuje novelu zákoníku práce za nezbytnou. Preferuje zachovat zákoník práce ve stávajícím znění, a to i za cenu, že některé pozitivní úpravy nebudou uvedeny do praxe. Některé navrhované změny jsou totiž pro zaměstnavatele nepřijatelné (např. nová úprava převedení na jinou práci), neakceptovatelné jsou i návrhy ohledně inspekce práce, konkrétně razantní a mnohdy neodůvodněné zvýšení pokut.

SP ČR: Novelu zákoníku práce zaměstnavatelé nepotřebují
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

„V rámci tripartitních jednání se u některých bodů návrhu novely nepodařilo překonat rozpory s odbory, které požadují další úpravy nad rámec návrhu,“ řekl mluvčí SP ČR Milan Mostýn. „Lze předpokládat, že z jejich strany bude snaha načíst tyto další změny v dalším legislativním procesu a výsledná podoba návrhu by se mohla stát pro zaměstnavatele velmi nevýhodnou,“ obává se Milan Mostýn.

Zástupcům SP ČR se v průběhu připomínkového řízení podařilo odstranit řadu původních návrhů, které by personalistům a manažerům zkomplikovaly práci. Jde zejména o některé původně navrhované změny v oblasti organizace a rozvrhování pracovní doby.

Jednání o podobě novely zákoníku práce byla velmi složitá a z pohledu SP ČR šlo především o to, aby se zabránilo přijetí úprav výrazně nevýhodných pro zaměstnavatele. Tomu také odpovídá návrh, ve kterém se neřešily některé instituty, jejichž revizi by firmy uvítaly (výpovědní důvody, délka výpovědní doby, odstupné), neboť jednání jednoznačně ukazovala, že by úprava větší flexibilitu nepřinesla.

Návrh obsahuje jen dílčí úpravy, které by zaměstnavatelé uvítali (speciální úprava pro tzv. vrcholové řídící zaměstnance) anebo které by usnadnily postupy personalistů v jejich práci (např. doručování, zápočtové listy, běh lhůt).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …