SP ČR: V Plzni chtějí lepší koordinaci podpory technického školství

02.02.2013 13:05

Při kulatém stolu SP ČR zastupoval Svaz jeho prezident J. Hanák. Součástí debaty šéfů firem byla i byrokracie, inovace a dopravní infrastruktura.

SP ČR: V Plzni chtějí lepší koordinaci podpory technického školství
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Lepší koordinaci podpory technického školství ze strany hejtmanství Plzeňského kraje požadovali zástupci téměř tří desítek regionálních firem, kteří se ve čtvrtek 31. ledna sešli v Plzni na kulatém stolu Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). Právě nedostatek technicky vzdělaných pracovníků byl nejvíce diskutovaným tématem, jako jeden z nejpalčivějších problémů tohoto kraje. Na něj poukazuje i lednové šetření SP ČR v Plzeňském kraji a také v Jihočeském kraji.

Vyplývá z něho, že dvě třetiny firem v Plzeňském kraji považují nedostatek pracovníků technických profesí za překážku v jejich podnikání, z toho více jak polovina z 81 respondentů jej považují za velkou překážku podnikání. Podobná situace z hlediska názorů podnikatelské sféry je v Jihočeském kraji, kde zmíněný nedostatek považují za překážku podnikání téměř dvě pětiny ze zúčastněných 45 respondentů.

„Vnímám velký zájem firem o to, aby se propojily veškeré aktivity podpory technického vzdělávání, které jsou v kraji. Chceme se v tom angažovat. Budeme se také snažit, aby téma bylo přítomno na krajské tripartitě,“ uvedl k závěrům kulatého stolu Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Jak totiž vyplynulo ze zmíněného šetření, více jak dvě pětiny firem Plzeňského kraje by si přály výraznější aktivity krajské tripartity, a to za účasti Svazu průmyslu a dopravy ČR. Mimo toho dvě pětiny respondentů uvedly, že o existenci krajské tripartity nic neví. V případě Jihočeského kraje je tento podíl vyjádřen třemi pětinami a jednou pětinou respondentů.

„Vidíme řadu aktivit, ale výsledky tomu neodpovídají. Potřebujeme výraznou koordinaci, a to ze strany kraje,“ uvedl k tématu Jan Voch, personální ředitel Daikin Industries Czech Republic.

V souvislosti s požadavkem na lepší koordinaci navrhnul Václav Liška, ředitel Výzkumného a zkušebního ústavu Plzeň, že by bylo potřebné setkání zástupců hejtmanství a firem, například ohledně podpory duálního systému.
Generální ředitel Kovohutě Rokycany Miloš Tuček vyzval k výraznější propagaci technických oborů a k motivaci žáků. Podobný názor vyslovil prorektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Šimandl či jednatel TGS nástrojárna Václav Diviš.

„Chybí nám strojní kováři, slévači, obráběči kovů, taviči na pece, tedy lidé v oborech, které proslavily Plzeň,“ poznamenal Pavel Rastislav, personální ředitel Pilsen Steel. Na problém nedostatku a přestárlosti řidičů autobusů poukázal i Miroslav Hucl, generální ředitel ČSAD autobusy Plzeň a na chybějící soustružníky a další profese také Libor Kraus, předseda představenstva a finanční ředitel COMTES FHT.

V reakci na požadavky zástupců firem vyjádřil připravenost hejtmanství aktivněji koordinovat podporu technického školství přítomný náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner. „Jsme připraveni převzít aktivněji tuto úlohu,“ uvedl. Dodal také, že je nachystán pilotní projekt komunikace odborných škol a ostatních škol, který by měl postupně zahrnout i firmy. Vedle toho kraj má dva programy: Motivace pro technické vzdělávání, kdy se v odborných středních školách budou vytvářet zájmové kroužky, kam můžou docházet žáci ze základních škol, a také Řemeslo má zlaté dno.

K tomu připomněla ředitelka regionální kanceláře agentury CzechInvest Kamila Malá, že v červnu bude organizována série workshopů se zaměřením právě na technické obory a jejich podporu.

Další kulaté stoly Svazu průmyslu a dopravy ČR v krajích budou pořádány v polovině února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…