SÚJB: Jak OPCW přispívá k bezpečnosti ve světě

06.06.2016 11:08

SÚJB ve spolupráci s Institutem ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a OPCW uspořádal výcvikový kurz v pomoci a ochraně proti chemickým látkám určený instruktorům z řad záchranných složek členských států OPCW.

SÚJB: Jak OPCW přispívá k bezpečnosti ve světě
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Kurz byl součástí aktivit, které v rámci pomoci ostatním členským státům OPCW podle článku X Úmluvy o zákazu chemických zbraní nabízí Česká republika.  Uskutečnil se v termínu 18. - 25. května 2015 v Lázních Bohdaneč a zúčastnilo se ho 15 frekventantů ze 14* členských zemí OPCW.

Kurz zaměřený na přípravu instruktorů zahrnoval teoretickou část i praktický nácvik plánování, přípravy, provedení a vyhodnocení záchranných operací v zamořených prostorech, odpovídající reakci a protiopatření v přípravě havárií nebo podezření na použití chemických zbraní nebo toxických chemických látek včetně ochranných opatření. V praktické části si účastníci vyzkoušeli použití ochranných prostředků, detekci a odběr vzorků, postupy při dekontaminaci, řízení a vyhodnocení zásahu.

V rámci spolupráce SÚJB s akademickou sférou zástupce OPCW Dr. Esmel Oscar Meless , který dohlížel na průběh kurzu, dne 23.5. v Historické knihovně VŠCHT Praha přednesl  přednášku na téma „On the Contribution of the OPCW to the Global Security“. Cílem přednášky bylo seznámit zástupce akademické sféry s Úmluvou o zákazu chemických zbraní a cíli organizace, která dbá na její dodržování. Zároveň tato přednáška měla poukázat na potřebu zařadit informace o Úmluvě do výuky na vysokých školách zejména s chemickým zaměřením.

*Barbados, Bhútán, Brazílie, Filipíny, Indie, Indonésie, Kolumbie, Korea, Malajsie, Pákistán, Pobřeží Slonoviny, Trinidad a Tobago, Uganda, Uruguay

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…