Středočeský kraj chce podpořit provoz středočeských přívozů

23.08.2019 7:34

Provoz přívozů v šesti obcích a městech hodlá i nadále podporovat vedení Středočeského kraje. Na provoz a rozvoj těchto přívozů proto doporučili zastupitelům schválit téměř čtyři miliony korun.

Středočeský kraj chce podpořit provoz středočeských přívozů
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj - znak

„Konkrétně se jedná o podporu přívozů v Branově, Černošicích, Klecanech, Lužci nad Vltavou, v obci Máslovice, Oseček, Úholičky a nově navrhujeme finanční podporu i na provoz přívozu v Nymburce, kde dočasně nahrazuje lávku pro pěší a cyklodopravu přes Labe, a to do doby výstavby nové lávky,“ informoval radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO 2011) s tím, že přívozy přispívají k rozvoji regionu a napomáhají turistickému ruchu v okolí zmíněných obcí.

Celková částka 3,970 milionu korun bude rozdělena takto:

Branov 360.000 Kč
Černošice 20.000 Kč
Klecany 380.000 Kč
Lužec nad Vltavou 380.000 Kč
Máslovice 480.000 Kč
Nymburk 2.000.000 Kč
Oseček 250.000 Kč
Úholičky 100.000 Kč

Kromě turistů, chatařů a cyklistů využívají přívozy ve velkém i místní občané. Jako například v Máslovicích, když jedou vlakem do Prahy. A přívoz tu využívají i pracovníci Výzkumného ústavu včelařského. Jak upozornila starostka obce Vladimíra Sýkorová v žádosti o finanční příspěvek kraje, náklady na provoz přívozu již přesahují jeden milion korun. „Poskytnuté dotace, za které jsme velmi vděčni, ale nestačí pokrýt ani polovinu veškerých nákladů. Proto v letošním roce žádáme o navýšení dotované částky, abychom nemuseli provoz přívozu omezovat,“ napsala vedení kraje. Starosta Nymburka pak vedení kraje informoval, že přívoz přes Labe dnes zabezpečuje náhradní dopravu pro 2,5 tisíce obyvatel do zaměstnání, mateřských školek, škol a obchodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…